ATV

Akuveder

Meteorolozi objavili kakvo nas ljeto očekuje, Balkan neće baš dobro proći

 • Izvor: klix.ba
 • 31.05.2023. 20:44

Meteorološki portal Akuveder je objavio vremensku prognozu za predstojeće ljeto u Evropi, uključujući i prognoziranu situaciju na Zapadnom Balkanu.

Veći dio Evrope bi se mogao suočiti sa sušom, a na Balkanu se očekuju oluje, a posljedično i poplave.

Na sjevernoj hemisferi će ljeto početi 21. juna, otprilike tri sedmice nakon početka meteorološkog ljeta 1. juna. Ljetno vrijeme će brzo početi širom centralne i sjeverne Evrope, dok bi jugoistočna područja mogla doživjeti sporiji prelaz u novu sezonu.

S obzirom na to da su 2021. i 2022. godina oborile sve rekorde kada je riječ o najtoplijem ljetu zabilježenom na evropskom kontinentu, mnogi se pitaju da li će i 2023. biti godina rekordne vrućine. Iako je u aprilu ove godine u Španiji već postavljen rekod za najvišu aprilsku temperaturu ikada zabilježenu u Evropi, meteorolozi ipak ne očekuju da će 2023. biti još jedna godina ekstrema.

Šta nas očekuje u junu? Evo kada prestaje kiša, a kada počinju pravi ljetnji dani

Šta nas očekuje u junu? Evo kada prestaje kiša, a kada počinju pravi ljetnji dani

“Očekuje se da će ekstremne vrućine biti manje učestale na cijelom kontinentu u odnosu na posljednje godine. Biće vremena kada će postati vruće, ali je malo vjerovatno da će se ponoviti ekstremna rekordna vrućina od prošlog ljeta”, kaže meteorolog Tajler Rojs.

Međutim, ono na šta upozoravaju meteorolozi su toplije noći nego što je uobičajeno s tendencijom da temperature budu iznad prosjeka za ljeto u Evropi.

Istočna Evropa je sigurna po tom pitanju jer se očekuju temperature blizu prosjeka i bez talasa vrućine. To uključuje Mađarsku, Rumuniju i Srbiju.

Suvo i toplo ljeto

Očekuje se da će ljeto biti sušnije i toplije u poređenju sa prosjekom što bi moglo izazvati probleme s požarima u Skandinaviji, koja nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim obrascima.

Oprez: Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka i u narednim danima

Oprez: Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka i u narednim danima

Jun i jul će biti najsušniji mjeseci nakon čega se može očekivati padavinsko olakšanje.

Oni kojima su padavine najpotrebnije kao što su Španija i Italija, čini se da ove godine ipak neće dobiti olakšanje.

Oluje na Balkanu

Akuveder ističe sjevernu Francusku, Njemačku, Poljsku i balkanske države kao koridor koji će se najvjerovatnije suočiti s češćim padavinama i lošijim vremenskim uslovima u poređenju sa ostatkom Evrope.

Led i vjetar: Jako nevrijeme pogodilo Prijedor

Led i vjetar: Jako nevrijeme pogodilo Prijedor

“Padavine bi trebalo da budu blizu prosjeka za veći dio ovog regiona, što će biti dobra vijest za usjeve širom Balkana”, kaže Rojs.

Međutim, na Balkanu bi nevrijeme moglo rezultovati značajnim rizikom od bujičnih poplava jer se količina padavina povećava iznad prosjeka za ovu sezonu.

“Zona od sjeverne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vjetrove i grad”, rekao je Rojs.

Međutim, to ne znači da je na Balkanu izgubljena svaka nada da ćemo uživati u ljetnim planovima i godišnjim odmorima jer će biti lijepih i sunčanih dana, piše Klix.

 • 19:26 Serija: Slatke muke (12+)

  Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 20:26 Koncert: Jelena Karleuša

  Koncert: Jelena Karleuša

 • 21:46 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:26 Serija: Istine i laži (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 23:11 Serija: 1992 (12+)

  Serija '1992' je italijanska TV serija iz 2015. godine koju su kreirali Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi i Stefano Sardo, prema ideji Stefana Accorsija, a u režiji Giuseppea Gagliardija.

 • 00:11 Noćni program

  Noćni program