Директор Фонда ПИО Републике Српске

Милић за АТВ: Да нисмо провели пензиону реформу, пензијски систем би био у далеко неповољнијем положају

  • 19.09.2023. 21:23

Младен Mилић, директор Фонда ПИО Републике Српске, најавио је сусрете директора пензијских фондова из земаља региона, који ће се одржати у Бечићима и Будви, а на сусрете долазе и представници аустријског пензионог фонда.

Главна тема ове године јесте ко најдуже ради и ко најстарији одлази у пензију, да се види са колико просјечно година стажа се оставрује право на старосну и инвалидску пензију, од Словеније до Сјеверне Македоније.

„Када говоримо о просјечним годинама старости и остваривању права на старосну пензију у Републици Српској, сада смо на 63 године старости и то је један од ефеката проведене реформе пензијског система. Да нисмо провели реформу и усвојили закон о пензијско-инвалидском систему, који је у примјени од 1.1.2012. године, ми сасвим сигурно не бисмо данас говорили о цирка 280.000 корисника права и преко 332.000 осигураника него  би говорили можда о 340.000 до 350.000 корисника права и можда  ових 332.000 осигураника и тиме би пензијски систем Републике Српске био у далеко неповољнијем положају“, изјавио је Милић гостујући у Теми дана АТВ-а.

Он је рекао да је у току такозвани прелазни период до 2023. године када ће се у потпуности изједначити услови и за жене и за мушкарце у погледу година живота, односно старости.

„Наглашавам да жене могу да оду у пензију и са 35 година стажа и 58 година живота у овој 2023. години. Осим тога, сваки осигураник женског пола, односно мајка, уколико жели да оствари пријевремену пензију, може да се приликом подношења захтјева изјасни колико има дјеце, и за тај број се умањује потребан број година радног стажа“, навео је Милић.

Гостовање Младена Милића у Теми дана можете погледати у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: