Prijedor

Milion maraka za tri nova projekta vodovodne infrastrukture

 • 13.06.2019. 13:47

U Prijedoru bi ove godine trebalo da budu realizovana tri nova projekta u oblasti vodovodne infrastrukture, ukupne vrijednosti 1.010.227 KM, koja su finansirana iz programa Vlade Švajcarske, najavila je šef gradskog Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem grada Zinajda Hošić.

Hošićeva je rekla da je riječ o Projektu opštinskog ekonomskog i ekološkog upravljanja , u okviru kojeg će biti izgrađena primarna i sekundarna vodovodna mreža sa zamjenom postojećih priključaka u Ulici Ive Andrića u Gomejnici, u vrijednosti od 275.376 KM.

"U okviru projekta biće zamjenjeni i sanirani postojeći cjevovodi i kućni priključci u Ulici Šeste krajiške brigade u Gomjenici, čija je vrijednost 93.434 KM, te u dijelu naselja Čirkin Polje, u vrijednosti od 585.000 KM", rekla je Hošićeva.

Ona je podsjetila da je Prijedor jedna od 18 lokalnih zajednica u BiH koje učestvuju u MEG projektu, koji funkcioniše tako što se iz godine u godinu prati ispunjenost uslova i napredak učesnika i na osnovu toga im se dodjeljuju sredstva za naredne projekte.

"Grad je dobio osnovni grant od 160.000 švajcarskih franaka, zbog velikog procenta napretka u ispunjenosti MEG kriterijuma, kao i 90.000 franaka nagrade za dobre rezultate i plasman u top tri jedinice lokalne samouprave, od 18 koliko ih učestvuje. Tako je Prijedor, kroz projekat MEG, u ovoj godini dobio ukupan grant od 250.000 franaka, što trenutno iznosi oko 435.000 KM, a najmanje toliko će biti izdvojeno iz budžeta grada", istakla je Hošićeva.

Prema njenim riječima, uslov donatora je da lokalna zajednica obezbijedi jednak iznos novca koliko i donator, kao i da snosi troškove PDV-a i nadzora, pa se tako dolazi do ukupne vrijednosti ova tri projekta čija realizacija bi trebalo da počne u ovoj godini.

Ona je navela da je cilj da se smanji količina neprihodovane vode po kojoj je prijedorski "Vodovod" na početku realizacije MEG projekta imao 80 odsto gubitka vode u sistemu i bio vodeći zbog razuđenosti i dotrajalosti svoje mreže.

"MEG ima dvije faze koje se završavaju 2020. godine i očekuje se i treća koja bi trajala do 2027. godine. U Prijedoru smo primarnu mrežu završili, a na sekundarnoj još ima posla. Od 27 kriterijuma koje donator i UNDP kao implementator ocjenjuju, mi smo na kraju 2018. imali napredak od 80,56 odsto u odnosu na početak 2017. godine", dodala je Hošićeva.

Osim Prijedora, lokalne zajednice u kojima se provodi MEG projekat su Tešanj, Teslić, Sanski Most, Prnjavor, Kozarska Dubica, Kostajnica, Kalesija, Gradiška, Gradačac, Gračanica, Doboj, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać, Žepče, Velika Kladuša i Tuzla.

Nabolje plasirane lokalne zajednice, osim Prijedora, su Gradiška i Tešanj.

Тагови:
 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.