Predsjednik Saveza sindikata

Mišić: Apsurdna situacija da poslodavci kukaju, bez radnika kapital je mrtav

  • Извор: АТВ
  • 01.05.2022. 20:59

Plate radnika moraju da rastu, posebno u vrijeme ove inflacije, kako u javnom tako i u realnom sektoru, poručila je u emisiji "1 na 1" na ATV-u Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

"Želimo da pošaljemo poruku Vladi da je zadatak broj jedan i najvažnija stvar da mora jače, bolje, vidljivije da se bori za položaj radnika i građana, da se plate moraju povećavati. Ova inflaciju koju imamo svakodnevno guta male i niske zarade", rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada redovno pomagala poslovnoj zajednici kroz podsticaje tokom pandemije i na druge načine.

"Mi smo to kao sindikat podržali, vjerujući da će oni koji su zaradili u prošloj godini čiste dobiti 2,4 milijarde KM neto - da će od tog kolača koji su radnička dijela zaradila u njihovim firmama izdvojiti određeni procenat za povežanja plata. Nažalost, kod značajnog broja poslodavaca se to nije desilo", rekla je Mišićeva i dodala:

"Mi danas imamo apsurdnu situaciju da kukaju poslodavci. Da, teško je poslovati, teško je biti gazda, teško je gomilati svoj kapital. Ali, mnogo je teže raditi za bijednu platu kod takvih ljudi".

Mišićeva je naglasila da je to doprinijelo odlasku radne snage.

"Kovid je pokazao da bez radnika kapital je mrtav. Nema nikakvog efekta, najvrjedniji je čovjek", rekla je ona i istakla da su u Sindikatu upozoravali prije pet godina na ovo, ali da su neki poslodavci ostali gluvi.

"Ne odlaze oni (radnici) zbog nekih stvari koje se pokušavaju nametnuti, oni odlaze jer ne mogu da žive od svog rada", istakla je Mišićeva.

Predsjednica Saveza sindikata je podvukla da nisu svi poslodavci loši, da ima mnogo onih koji brinu o svojim radnicima.

Ona je navela samo jedan primjer.

"Na našem skupu smo imali predstavnike Alumine čija je plata davno premašila ovaj republički nivo i bliži se cifri 1800-1900 KM. I oni dižu glas zato što je važno da svaka karika funkcioniše, da sve firme rade na zakonit način, da poštuju svoje radnike, da ulažu u radnike, jer to nije trošak - to je dobitak za poslodavca", naglasila je Mišićeva.

Otpor poslodavaca pri formiranju sindikata

Na pitanje Marina Mrinkovića kako je moguće da u pojedinim firmama radnici ne mogu da formiraju svoj sindikat, Mišićeva odgovara da poslodavci imaju veliki otpor prema tome.

"Oni ne daju radniku da organizuje sindikat", rekla je Mišićeva.

Na pitanje, "šta kad ne daju", ona kaže:

"Pojedinačno učlanjenje imamo u grani. Svaki radnik čija su prava ugrožena i želi da nas ovlasti da ga zastupamo, da dobije besplatnu pravnu pomoć, da u njegovo ime razgovaramo i pregovaramo da ostvari svoja prava, mi ga učlanjujemo i on postaje član Sindikata".

Mišićeva dodaje da je to sporiji put sa slabijim efektom.

"Mnogo je jače kada vi u firmi, poštujući Ustav i zakon, dozvolite radnicima da dobrovoljno formiraju sindikalnu organizaciju, izaberu svoje predstavnike i djeluju kao sindikat da bi mogli doći do kolektivnog ugovora, da bi mogli da pregovaraju da prodaju svoj rad", naglasila je ona.

Kompletnu emisiju "1 na 1" možete pogledati u video prilogu.


  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)