Proizvodnja lješnjaka

Mladi se sve više okreću selu i pokreću svoj biznis

  • Извор: АТВ
  • 11.07.2022. 16:36

Često čujemo da se mlađe generacije ne vide, ili ne žele da žive i rade od poljoprivrede i sela, međutim postoje oni koji ipak vide benefite sela i mogućnosti pokretanja svog biznisa.

Viziju je imao i mladi bračni par Zorana i Nemanja Bajić iz Mrkonjić Grada, koji su prije nekoliko godina uz pomoć porodice kupili imanje sa 30 dunuma zemlje u selu Petoševci kod Laktaša kako bi pokrenuli proizvodnju lješnjaka.

Oni su pored svojih stalnih poslova željeli da imaju nešto svoje što bi im donijelo dodatnu zaradu.

"Vidjeli smo da je velika potražnja na našem tržištu te dobra otkupna cijena, a lako ih je skladištiti, pa smo htjeli i mi da probamo", rekao je Nemanja Bajić za ATV.

Dodaje da su 2017. godine zasadili 800 sadnica različitih vrsta lješnjaka, te da ovaj posao traži mnogo truda i odricanja kako bi urodio plodom.

Navodi da ovo treba da radi neko ko je spreman na konstantna ulaganja i neko ko to istinski voli.

"Lješnjak prvi rod daje poslije pete ili šeste godine sadnje, tako da svako ko ima namjeru da se bavi ovim treba da ima na umu da ga očekuju godine i godine ulaganja kako bi ostvario prve prihode. Ja bih ove godine trebao da dobijem oko dvije tone lješnjaka, što je odlično s obzirom da mu je tek peta godina", ističe Bajić.

Kada je u pitanju njihovo imanje, ovaj mladi bračni par se trudi da njihov zasad lješnjaka bude sa kvalitetnim i zdravim stablima.

"Ne koristim herbicide za zaštitu od korova. Kosim travu trimerom i ostavljam je u voćnjaku. Imam i sistem za navodnjavanje, kap po kap, koji mi pomaže u sušnim mjesecima, odnosno, godinama, kao što je ova. Još razvijam sistem u smislu da površina bude navodnjavana u jednom komadu jer nekoliko redova ne može da se navodnjava zbog tehničkih problema, ali i to ću ubrzo da riješim", priča Nemanja i dodaje kako mu veliku podršku pružaju njegova i suprugina porodica.

Nada se da će kroz par godina postati jedan od vodećih proizvođača lješnjaka u banjalučkoj regiji.

Bračni par Bajić kaže da svako ko ima neku zemlju na selu i mogućnost da se okrenu poljoprivredi jer se na ovaj način može ostvariti dodatna zarada i dobar biznis.

"Preporučujemo svim mladim ljudima da ukoliko imaju mogućnosti da pokrenu nešto svoje. Nikad se ne zna u kom pravcu to može otići. Važno je pokušati", navode Zorana i Nemanja Bajić.


  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)