I dalje prijeti domaćinstvima

"Molim Boga da se počne povlačiti": Kostajnica i Kozarska Dubica još muku muče sa visokim vodostajima

  • 15.05.2019. 19:13

Na krajnjem zapadu Srpske poplava ne popušta. Kostajnica i Kozarska Dubica još muku muče sa visokim vodostajima i vodenom stihijom koja prijeti domaćinstvima.

U Kostajnici je i dalje na snazi vanredno stanje. Ovdje na ulazu u ovu krajišku opštinu, Una se izlila na put, pa je zato saobraćaj na ovom dijelu ceste obustavljen.

Jedna od prvih kuća na ulazu u Kostajnicu je kuća Rajka Popovića. Skoro svake godine, kada je sezona kiša, voda im dođe do imanja, kaže Rajko. Sinoć oko tri sata voda je počela da im ulazi u kuću.

"Cijelu noć nisam spavao, i evo cijeli dan. I čekam, molim boga da se počne povlačiti. Čujem od pojedinaca, sad se povlači Sana, Una, ali osjećam da one nadolaze", kaže Rajko Popović, Kostajnica.

Rajka Popovića je danas posjetio i premijer Republike Srpske, Radovan Višković. Poručuje da će Vlada pomoći Kostajnici i drugim poplavljenim opštinama koliko može, iz Fonda solidarnosti. Načelnik Kostajnice, Drago Bundalo, zahvaljuje se Vladi što je pomogla da regulišu tok riječice Tavije, bez čega bi, kaže, cijela Kostajnica bila pod vodom. Situacija je, ipak, ozbiljna.

"Poplavljeno je kompletno unsko polje, poplavljeno je i strigovačko polje, što znači ogromne štete u poljoprivredi. Takođe, štete će biti na objektima gdje je ušlo voda u prateće objekte i podrume u 20 domaćinstava, dok je u tri kuće direktno ušla voda", kaže Drago Bundalo, načelnik Kostajnice.

"Sigurno nećemo nijednog našeg građanina, nijednu našu lokalnu zajednicu ostaviti na cjedilu. Učinićemo sve da svima na neki način priteknemo u pomoć", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Vodostaj Une u Kostajnici je u blagom opadanju. Vanredno stanje u ovoj opštini će ostati na snazi bar još jedan dan, pa osnovna, srednja škola, i vrtić ni sutra neće raditi.

Dvadesetak kilometara nizvodno, na ulazu u Kozarsku Dubicu, slična priča kao i u Kostajnici. I ovdje se Una izlila na cestu, i to u mjestu Špilja.

Na području Špilje, voda je poplavila desetak dvorišta. Ljuban Milinović kaže da je sklonio sve što je mogao, ali da nije bilo pomoći kad je voda stigla do pomoćnih objekata.

"Ušla mi je u šupe, piliće pogušila, svakakvih problema je bilo, a niko nije došao pitati imaš li šta, treba li šta pomoći. Prvo, nisam dobio čizama, od nikog ništa", kaže Ljuban Milinović, Špilja.

Najveći problem u Kozarskoj Dubici je riješen prije dva dana, kada je problematični dio nasipa na riječici Moštanici zakrpljen, ističe načelnik opštine Radenko Reljić. 

"Svaki put kada je malo veća kiša, ovaj dio stanovništva je ugrožen, odsječena je komunikacija prema značajnom privrednom resursu, "Mlijekoproduktu", koji je sada odsječen. Mi ćemo kandidovati projekte prema Vladi Republike Srpske, da se ovdje podigne saobraćajnica ili da se izgradi odbrambeni zid, ili nasip", kaže Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice

Načelniku bi se mogla ispuniti želja. Premijer Višković je tokom posjete ovoj opštini najavio da će u narednom periodu uz magistralni put u Špilji biti izgrađen parapetni betonski zid koji će Kozarsku Dubicu zaštititi sa svih strana.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.