Štete na voću

Mraz obrao kruške prije vremena

  • Извор: Независне
  • 05.04.2022. 11:32

Mraz i niska temperatura, koji su osvanuli juče širom Bosne i Hercegovine, pričinili su veliku štetu voću, posebno kurškama, tako da se, kako kažu voćari, može očekivati manji rod krušaka.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kazao je za "Nezavisne novine" da je najniža temperatura na ovom području bila minus tri.

"Šteta od ranog mraza će se vidjeti tek kada behar počne opadati, a najviše štete je napravio na ranim sortama kruške. Na cvijetu kruške zamrznut je cvat, a to je najveći pokazatelj štete", kazao je Hasanović.

Prema njegovim riječima, rani mraz nije mnogo uticao na šljive te ne može sa sigurnošću reći da li će biti veće štete na ovom voću.

"Ovaj mraz će jako naštetiti voćarima na našem području. Najveća šteta očekuje se na ranim sortama voća, ali nadamo se da neće imati uticaja na voće koje uspijeva kasnije", kazao je Hasanović.

Dodaje da su voćari neposredno prije mraza palili vatru u voćnjacima, ali da misli da to neće biti dovoljno da bi se voće zaštitilo.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je za "Nezavisne" da je mraz na području Srpske kratko trajao, svega nekoliko sati, te se nada da neće uticati na voće.

"Imali smo pad temperature, a kretale su se od minus četiri do minus jedan, zavisno od lokaliteta, ali je to kratko trajalo - svega nekoliko sati. Postoji mogućnost da rani mraz ostavi posljedice na krušku i breskvu", kazao je Dojčinović.

Kako kaže Dojčinović, mraz i niske temperature nikad nisu pogodni za voće, a posebno ne za krušku.

Voćar Nikola Vukota iz Gradiške kazao je da će najviše štete od mraza pretrpjeti kruška viljamovka.

"Kruška je dobrim dijelom bila u cvatu, šteta će biti velika, a posebno će je pretrpjeti viljamovka. Po mom mišljenju, štete će biti i na šljivama, ali vidjećemo koliko", kazao je Vukota.

Kako kaže, na jabukama se ne očekuje šteta, jer jabuka još nije procvjetala.

"Ovaj minus najviše odgovara jabukama. Da je jabuka sad u cvatu umjesto kruške, ovo vrijeme bilo bi idealno za nju", kazao je Vukota.

Darko Milošević, voćar sa Majevice, kazao je da je na ovom području temperatura bila minus dva te da trenutno na voću nema vidljivog oštećenja.

"Zasad na voću nemamo oštećenja. Ako bude štete, nadamo se da će biti minimalna s obzirom na to da je hladni talas trajao kratko", kazao je Milošević.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина