Saopštenje

MUP Srpske: Pojedini novinari pokušavaju da izvrše pritisak na rad pravosudnih organa

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2023. 13:48

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske poručuju da smatraju da današnje navodno "spontano“ okupljanje predstavnika medija ispred Policijske uprave Banjaluka predstavlja još jedan direktan pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih organa, jer izvrtanjem činjenice da brane prava novinara, svjesno ignorišu da se istraga vodi po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka protiv NN službenog lica i tri predstavnika jednog medija zbog krivičnog djela "Povreda tajnosti postupka“ iz člana 337. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

"Isto tako, svjesno se pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora, iako je ovdje jedini tačan fakat da se konkretno, lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, te tako počinio krivično djelo 'Povreda tajnosti postupka'“, navedeno je u saopštenju MUP-a Srpske.

Iz MUP-a dodaju da ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti, odnosno, kako stoji u saopštenju, svaki novinar je kao i svaki građanin dužan da poštuje postojeće pozitivne zakonske akte, a sve preporuke i evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima novinara jasno kažu da medijska sloboda podrazumijeva i moralnu odgovornost koju za svoje djelovanje preuzimaju svi medijski radnici. 

"U tim istim konvencijama i preporukama EU i Savjeta Evrope stoji da su tri temeljna pitanja kada je riječ o novinarskoj etici: istina, nezavisnost i razumijevanje posljedica novinarskih i medijskih postupaka. U ovom slučaju niko od predstavnika medija ne postavlja pitanje zaštite žrtve u tekstu čiji je imenovani pisao, niti zašto je redakcija već obrisala isti iz digitalnog izdanja. Pozivamo predstavnike medija, čiji rad uvažavamo i poštujemo na smirenost, i da puste institucije da rade svoj posao“, zaključuju iz MUP-a.