"Дани зиме"

Музика, сунце, храна, такмичења: Више хиљада посјетилаца на Козари

  • Извор: СРНА
  • 04.02.2024. 17:02

Привредно-туристичка манифестација "Дани зиме на Козари" има локални, регионални и међународни карактер и значајна је како за привреду региона, тако и Републике Српске, а највише за туризам, изјавио је данас директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић.

"Козара има управо оно што сад туристи траже, а то је активан одмор, бициклистичке и пјешачке стазе и сва ова улагања која су у претходном периоду била настојаћемо да повећамо", рекао је Лончаревић новинарима на Козари, гдје је присуствовао манифестацији "Дани зиме на Козари", која је окупила више хиљада посјетилаца.

Он је истакао да је протекла година била најуспјешнија до сада са 170.000 ноћења више у односу на 2022. године када је било забиљежено више од милион.

"Све је то успјех наших локалних туристичких организација, наших институција. Ми смо још неоткривена дестинација, а туристи увијек траже нешто ново", рекао је Лончаревић

Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је да је ово прелијепа традиционална манифестација која сваке године окупља све више посјетилаца, што говори о њеном значају.

"То нам много значи јер то је прилика да што више промовишемо нашу Козару и оно што је важно је да у наредном периоду локална заједница, Национални парк и републички ниво власти усмјеримо ка смјештајним капацитетима, јер то је оно што нам треба, поготово у зимском периоду", рекао је Јавор.

Дијана Араманда, директор градске Туристичке организације која је организатор манифестације, навела је да је ово 17. по реду манифестација, која је окупила 37 екипа из 16 градова и општина Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

"Манифестацију организујемо са циљем промоције како Националног парка `Козара`, тако и планине Козаре која је за љубитеље природе погодна не само у зимском, већ током цијеле године", рекла је Араманда.

Прије почетка програма ове манифестације, делегација града Приједора и сусједних општина те организација и удружења положиле су вијенце у Меморијалној зони Спомен-комплекса на Козари.

У гастро-такмичењу је учествовало 29 екипа у категоријама средње школе, извиђачи, планинари и ловачка удружења, који су се надметали у припремању чорбе у котлићима.

У спортским дисциплинама трчање парова везаних ногу, набацивање обруча, лопта на челу, скок у даљ из мјеста, рушење пирамиде и спојени голови такмичило се осам екипа из Градишке, Козарске Дубице, Новог Града, Оштре Луке, Костајнице, Брода, Бањалуке и Приједора.

У музичком дијелу програма наступили су оркестар "Дубички тамбураши", Мушка изворна група "Срце Кнешпоља" и група "Бећари".

Покровитељ "Дана зиме на Козари" је град Приједор, а организатор и домаћин градска Туристичка организација у сарадњи са Националним парком "Козара" и туристичким организацијама Козарска Дубица, Нови Град, Костајница и Градишка. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.