Антонија Верхаз

На УКЦ-у се лијечи 107 заражених ХИВ-ом

 • Извор: АТВ
 • 01.12.2023. 13:27

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 107 пацијената од ХИВ-а и сви су стабилни захваљујући терапији која се стално унапређује, истакла је начелница Клинике за инфективне болести Антонија Верхаз.

Верхазова је рекла да су у претходној години евидентирана два смртна случаја - преминули су пацијенти код којих је касно постављена дијагноза.

Она је рекла да се због тога ставља акценат на рано откивање ове болести јер она није толико тешка и опасна као што је била прије 20, 30 или 40 година.

- Тренд оболијевања из године у годину је у повећању, можда због тога што је већа и боља доступност тестирања - рекла је Верхазова.

Верхазова је рекла да ХИВ данас спада у хроничне заразне инфекције које се држе под контролом захваљујући ефикасној терапији, те напоменула да УКЦ има сву доступну дијагностику, а да терапију обезбјеђује Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ, осим да лијечи пацијенте, има обавезу да ради и на превенцији настанка и ширења обољења, а истовремено на едукацији здравствених радника, студената и становништва.

- То радимо и данас - радимо бесплатне прегледе и овим путем желим да позовем све становнике који сматрају да су били у неком контакту или припадају некој ризичној групи да дођу на тестирање у УКЦ - рекао је Ђајић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:55 Емисија: Досије (Р)

  У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

 • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.