Антонија Верхаз

На УКЦ-у се лијечи 107 заражених ХИВ-ом

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 13:27

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијечи се 107 пацијената од ХИВ-а и сви су стабилни захваљујући терапији која се стално унапређује, истакла је начелница Клинике за инфективне болести Антонија Верхаз.

Верхазова је рекла да су у претходној години евидентирана два смртна случаја - преминули су пацијенти код којих је касно постављена дијагноза.

Она је рекла да се због тога ставља акценат на рано откивање ове болести јер она није толико тешка и опасна као што је била прије 20, 30 или 40 година.

- Тренд оболијевања из године у годину је у повећању, можда због тога што је већа и боља доступност тестирања - рекла је Верхазова.

Верхазова је рекла да ХИВ данас спада у хроничне заразне инфекције које се држе под контролом захваљујући ефикасној терапији, те напоменула да УКЦ има сву доступну дијагностику, а да терапију обезбјеђује Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да УКЦ, осим да лијечи пацијенте, има обавезу да ради и на превенцији настанка и ширења обољења, а истовремено на едукацији здравствених радника, студената и становништва.

- То радимо и данас - радимо бесплатне прегледе и овим путем желим да позовем све становнике који сматрају да су били у неком контакту или припадају некој ризичној групи да дођу на тестирање у УКЦ - рекао је Ђајић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм