Klinika za ortopediju i traumatologiju

Na UKC-u Srpske izvedena operacija liječenja avaskularne nekroze glave butne kosti

  • Извор: АТВ
  • 07.06.2023. 08:39

Hirurški tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Republike Srpske je izveo operativni zahvat liječenja avaskularne nekroze glave butne kosti.

Operativni zahvat je izveden kod osobe mlađe životne dobi kojoj je usljed istog oboljena urađena zamjena jednog kuka totalnom protezom. Na ovaj se način se pokušava spasiti drugi kuk i omogućiti bolji kvalitet života pacijenta, saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Kako objašanjavaju, avaskularna nekroza glave butne kosti je oboljenje koje nastaje usljed poremećaja vaskularizacije i propadanja kosti što ima za rezultat bolove u trajno oštećenje zgloba kuka, uzroci mogu biti različiti. Jedan od uzroka može biti i dugotrajna upotreba kortikosteroida. Operativni zahvat se sastojao od dekompresije koštane lezije i aplikacije BMAC (Bone marrow concentrate aspirate). 

UKC Srpske: Plate i naknade radnicima se redovno isplaćuju od 2017.

UKC Srpske: Plate i naknade radnicima se redovno isplaćuju od 2017.

“BMAC se koncentrisani aspirat koštane srži koji sadrži visoku koncentraciju matičnih ćelija i aplikuje se na mjesto lezije kako bi se stimulisao proces oporavka i obnovila vaskularizacija glave butne kosti. Ovakav način upotrebe je najefikasniji jer se dobija direktno iz koštane srži. Ovakav vid upotrebe matičnih ćelija je prvi put primjenjen u UKC Republike Srpske i predstavlja zadnji trend u svijetu koji se primjenjuje kod liječenja koštanih lezija, degenerativnih oboljena kosti i zglobova, te sportskih povreda”, saopšteno je iz UKC-a Republike Srpske.

Operativni zahvat je izveo tim dr Vladimir Anđić, asistent dr Jovica Čeko, te specijalizanti dr Slobodan Marjanović i dr Bojan Topić.

Instrumentari Jelica Ristić, Igor Kajtaz i Danijel Bojić. Anesteziolozi dr Dragan Švraka, dr Vesna Tramošljika i dr Ivana Repajić, naveli su iz UKC-a Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера