Nakon prvog upisnog roka

Na univerzitetima u Srpskoj slobodno 1.688 mjesta

  • Извор: АТВ
  • 19.08.2022. 18:30

Više je od hiljadu i po slobodnih mjesta na dva javna univerziteta u Srpskoj. Čekaju buduće brucoše u drugom upisnom roku. U Banjaluci je 807 slobodnih mjesta, od toga čak 537 budžetskih. Najviše indeksa ostalo je neiskorišćeno na Elektrotehničkom fakultetu 107, Prirodno-matematičkom 80, Filozofskom i Filološkom po 75.

Sa banjalučkog univerziteta poručuju da su sa 1.963 upisana studenata u prvom roku zadovoljni. Cilj im je da se na Univerzitet poslije drugog upisnog roka, upiše preko 2.000 studenata prvog ciklusa studija. 

"Nastavnici i saradnici ne treba da brinu da će ostati bez posla ako ne upišemo odgovarajući studijski program. Njihove aktivnosti i njihov angažman će biti preusmjereni na neke druge aktivnsoti, druge studijske programe koji su kompatibilni", kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci. 

Na univerzitetu u Istočnom Sarajevu trećina od 881 slobodnog mjesta ostala je na Filozofskom fakultetu njih 265. Slijede Poljoprivredni fakultet sa 69 i Medicinski u Foči sa 63 slobodna mjesta. Potrebno je sačekati drugi i treći upisni rok. Do početka akademske godine krenućemo u analizu stanja i predložićemo rješenja, kaže ministar.

"Nisam sklon odmah da vam kažem, da ulazim u neke avanture, tipa gašenja pojednih studijskih programa, programa koji su ključni za Srpsku. Ono što mi možemo da uradimo to je da uđemo u inoviranje tih studijskih programa, da ih učinimo atraktivnijim za studente. Svakako da to ministarstvo ne može učiniti kao dio organa uprave, samo. Ministarstvo to može da predlaže", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje. 

Ministar očekuje da se uključe Savjet za visoko obrazovanje, akademska zajednica ali i studenti. Svi bi, poručuje, mogli da ponude rješenja kako privući brucoše.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина