Под лупом Инспектората

На весељима само храна са етикетом

  • Извор: АТВ
  • 23.04.2024. 08:58

Свечани салони широм Српске у идућем периоду биће под строгим надзором Инспектора, а између осталог под лупом је рад на црно, као и набавка хране и пића која се служи гостима.

Да у овој области влада хаос свједоче подаци да су лани у више од 60 одсто контролисаних свечаних салона утврђене неправилности, углавном због неиздавања рачуна, договарања послова без уговора, непосједовања евиденције и доказа о поријеклу робе и хране.

Портпарол Инспектората Републике Српске Душанка Макивић, за АТВ јутро каже да је Министарство трговине и туризма вршило измјене закона о угоститељству, а све у циљу сузбијања сиве зоне и злоупотребе.

- Министарство трговине и туризма је крајем прошле године вршило измјене закона о угоститељству који су ступили на снагу почетком ове године након што су прошли законску процедуру гдје је по први пут законом дефинисано као посебна врста објекта за пружање угоститељских услуга свечани салон или салон за посебне прославе и прилике. У самом образложењу, приликом доношења закона, Министарство је управо дефинисало ту потребу из разлога јер такве врсте прослава нису биле довољно дефинисане у смислу пружања угоститељских услуга због чега су остављале простора за одређену сиву зону и злоупотребе које су дефинитивно ишле на штету оних угоститеља који легално раде. Наши угоститељи већ годинама не дозвољавају ту праксу да се уноси храна из домаће радиности. Могуће је, али тај производ мора имати адекватну документацију, односно, уз торту, морате донијети рачун из објекта у којем сте купили - каже Макивић.

У случају здравствених тегова узрокованих унесеном храном, одговорност, иако неосновано, сноси субјекат који је власник салона.

Рецимо, уколико дође до било ког здравственог проблема, тровања гостију или слично, поставља се питање одговорности. Одговоран је субјекат, односно објекат у којем се одређено дешавање организује. Потпуно неосновано би било да се терети власник објекта, у случају тровања рецимо, јер није припремао ту храну, али је дозволио да се то унесе - додаје Макивић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.