Република Српска

Национални парк Козара - Историјски важна планина са природним богатствима

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2024. 07:14

Још од давне 1967. године, на крајишкој љепотици, основан је Национални парк Козара.

Простире се на око 4.000 хектара.

Симбол и најпрепознатљивији дио Козаре је плато Мраковица. А на Мраковици је у знак сјећања на погинуле борце током Другог свјетског рата, подигнут Меморијални комплекс. Чине га Споменик, Меморијални зид и Музеј. Данас је то важно историјско мјесто које посјећују туристи. 

И управо на симболичан начин, својом висином од 33 метра, Споменик представља величину слободе и слободарски дух народа Козаре и Поткозарја. У борбама на овом подручју током Другог свјетског рата погинуло је 10.000 бораца. 

Споменик је и мјесто код којег младе генерације уче о својој славној прошлости. У исто вријеме то је и мјесто за окупљање породица. 

Занимљиво је да флористичко богатство Националног парка Козара чини преко 900 биљних врста међу којима је око 30 ријетких или угрожених биљака. Мјесто је то на којем се дише пуним плућима и ужива у погледу на козарачке шуме и пропланке.

Народ прича, својеврсна је то ваздушна бања.

И заиста, Козара, то и јесте. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.