Kraj radova u proljeće 2024.

Napreduje brza cesta novi most na Savi-Okučani

  • Извор: АТВ
  • 25.05.2022. 18:51

Novi most preko Save kod Gradiske i sa hrvatske strane polako dobija svoju pristupni dio. Uveliko se radi na nasipu i zemljanim radovima oko samog mosta. Samo nekoliko desetina metara od njega, biće izgrađen još jedan.

"Radimo zemljane radove i izvodimo temeljenje samog prvog mosta od 160 metara, mosta Strug sa pilotima. Iza naših leđa vidte Baure 24 matične firme iz BiH koja je na ovo gradilište dopremila svu potrebnu mehanizaciju. Mobilizacija je trajala otprilike dva mjeseca", kaže Marko Kralj, predstavnik izvođača radova "Integral inženjering" Laktaši. 

Trasa brze ceste koja će novi most spojiti sa autoputem Zagreb - Beograd je probijena. Na radovima su angažovane 42 mašine, do 70 kamiona i oko 120 radnika. Izvođač radova kaže da je pola posla obavljeno. 

Iako se brza cesta gradi kroz ravničarski dio građevinci kažu da im izazova ne manjka. A izazov će biti i gradnja čak dva mosta i jednog nadvožnjaka na trasi brze ceste. 

"Radi se o visokim nasipima, gdje je potrebno raditi zamjenu temeljnog tla, poboljšanje geotekstilima, dreniranje podzemnih voda. Radiće se nasipi koji su viši tako da se odradi slijeganje tla kojeg će definitivno biti", ističe Davor Crnković, vođa projekta "Hrvatske ceste" Zagreb. 

U toku su i zemljani radovi na platou gdje će biti smješteni objekti budućeg graničnog preIaza sa hrvatske strane, koji će se naći između dva mosta - Strug i Nova Sava. 

Trenutno je najživlje na ovoj lokaciji, a to je lokacija izgradnje novog mosta i to preko kanala nova Sava. Trenutno su u toku zemljani radovi. Plan je da most preko ovog kanala bude duži od od onog preko rijeke Save. 

"Most Nova Sava koji je dugačak 600 metara, konstrukcija od čelika i betona. Nadamo se da ćemo u narednom mjesecu doći do prva tri stupišta i otpočeti radove sa dubokim temeljenjem, ugradnja pilota i betona na tom dijelu", kaže Kralj.

Zadovoljstvo da putuju preko novog mosta i brzom cestom sa nestrpljenm isčekuju putnici sa obje strane rijeke Save. U tome bi trebali uživati od proljeća 2024. godine. 



Тагови: