Temperatura prelazi 36 stepeni

Narednih dana još toplije, beton pod nogama topi đonove

  • Извор: АТВ
  • 16.07.2023. 19:08

Nedjelja, podne a Trg Krajine i glavno šetalište skoro prazni. Sunce na vrhuncu, a beton pod nogoma topi đonove.

Termometar u haldu pokazuje 33 stepena, ali osjećaj je da je da je već 40. Bilo je vrijeme da se i prodavac Velimir Rodić, povuče sa svog štanda ispod krošnje drveta. 

"Ja odradim devet, deset sati, ali baš sad ima ova nekolika dana baš se ne isplati. Opet treba se malo sačuvati pa gledati bolje vrijeme i više naroda. Mislim ko će hodati na ovakvom vremenu sad su svi ljudi na bazenima, neko već na more otišao, godišnji su odmori", kaže Rodić.

Dok će neki tek na godišnje odmore i more, neki su se vratili, ali banjalučkom vrelom asfaltu nisu odoljeli. Uprkos upozorenjima ljekara da ne izlaze u najtoplije dijelu dana.

Brat i sestra u razmaku od sat vremena dobili zvanje doktora medicine!

Brat i sestra u razmaku od sat vremena dobili zvanje doktora medicine!

- Tek smo se vratili sa mora tako da smo se tamo izborili sa vrućinom, sad trpimo. N: Gdje je vruće na moru ili u Banjaluci?

- U Banjaluci definitivno, znači Vrbas je jedini spas pretpostavljam. N: Najavljuju nove toplotne taalase, meteoalarm je uključen? Pa dobro tu je klima, tu je sladoled i tako. 

- N: Konačno smo ih dočekali? Znate šta rano je još da mi kukamo, jedno mjesec dana da se cvrljimo pa ćemo onda da kažemo baš nam je dosadilo. N: Je l' morate biti u ovo doba, podne je sad? Nisam morala, ali sam izašla. Zašto da ne, malo na sunce. 

- Kako se borim? tuširam se, lagano se oblačim, uzimam laganu hranu i tako. 

Visoka temperatura i vrućine ispraznile su i ulice Istočnog Sarajeva. Metar hlada i kuglica sladoleda više, mogu da budu od pomoći. 

- Imam balkon, napravim promaju, odem malo do Jahorine poršetam, svjež vazduh. 

U Mostaru izmjereno 40, Banjaluka gori na 36 stepeni

U Mostaru izmjereno 40, Banjaluka gori na 36 stepeni

Teslićani, imaju sreću da osvježenje mogu da pronađu i na bazenima kompleksa banje Vrućice ili na obalama Usore. Kažu to im je spas ovih dana. 

- Jeste velike su temperature, ali se podnosi jer nam je Usora balgodat, rashlađujem se i fino nam je. 

- Dolazim na Usoru, kupamo se, imamo klimu. fino nam je na Usori idem i na bazene. 

Bez hladne vode, dubokog hlada i zaštite od sunca neće se moći ni sljedećih dana. Već ujutru temperature idu do 30 stepeni, pa i više. 

"Dok mi sada razgovaramo u Banjaluci je 36 stepeni. To nije maksimalna temperatura. Vjerovatno će Banjaluka danas imati i 38 temperaturu. Sunčano je skroz, nema uopšte oblaka, nema čak ni prolaznih pljuskova, samim tim se pojačava taj osjećaj toplote. A ono što je zanimljivo da je prethodnih par dana bila i dosta visoka vlaga. I ta kombinacija visoka vlaga i visoka temperatura stvaraju dodstni osjećaj težine kao da je mnogo toplije nego što jeste. Narednih sedam dana minimalno ovakva situacija. Po trenutnim prognozma osvježenje do naših krajeva stiže tek onog narednog ponedjeljka tačnije 24. jula", kaže Milica Đorđević, meteorolog RHMZ Republike Srpske. 

Za ubijanje stršljena možete biti papreno kažnjeni

Za ubijanje stršljena možete biti papreno kažnjeni

Do tada na snazi će biti crveni meteoalrm. Hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na vrlo toplo vrijeme do 22. jula kada će dnevna temperatura vazduha biti od 33 do 40 stepeni Celzijusovih.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару