Проблеми за домаћине

Нема свиња за свињокољ, барем не домаћих

  • Извор: АТВ
  • 09.11.2023. 10:08

Афричка куга свиња опустошила је фарме због чега великих свиња за свињокољ неће бити, каже за АТВ Слободан Петрић, узгајивач свиња из Доњег Магнојевића.

"Вјероватно да неће бити домаћих свиња од 150-200 кг за свињокољ. Неће бити ни близу као раније, неће бити тих свиња. Људи који су планирали те свиње, то су поклали када је кренула куга. Неће бити традиционалног свињокоља. Они који то буду радили морају знати да морају мјере да ураде. Оно што све ми урадимо контрола крви на кугу, на трихинелу, одлагање отпада и слично. Све што не урадимо како треба, сутра ће нам се обити о главу", каже Слободан Петрић, узгајивач свиња из Доњег Магнојевића

На све ово грађане брине и цијена.

"Цијена свиња на почетку афричке куге и сада је иста. Ја и даље имам производљу, цијена је од 4,20 - 4,30 КМ без ПДВ-а од нас који фактуришемо. Не знам шта се дешава на црном тржишту. Имамо и даље црно тржиште без обзира на афричку кугу. Ту треба и Министарство и Инспекторат и МУП да ураде по том питању. И даље се увозе свиње на црно, кажу да су цијене 5.5 КМ. Цијена код мене је 4.20 КМ на папиру без ПДВ-а", каже Петрић.

Шта ће бити са свињокољем ове године

Шта ће бити са свињокољем ове године

Говорећи о афричкој куги свиња, Петрић каже да је смањен број позитивних узорака, али је то резултат смањења популације свиња. Извршено је 40-45.000 еутаназија.

"Смањен је број, али то не значи да се сутра неће поново појавити. Ми произвођачи имамо тај проблем што још увијек се не зна ништа, људи који су имали проблем са афричком кугом свиња, по рјешењу Министарства пољопривреде до 21-21. децембра немају право да убацују свиње", каже Петрић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок