Момир Адамовић

Несвакидашња пракса србачког угоститеља: Пијане госте вози кућама

  • Извор: Глас Српске
  • 05.03.2024. 11:30

Српчани који попију коју чашицу више током ноћних излазака не би требало да брину како да сједну за волан захваљујући власнику кафе-бара “Ласта” Момиру Адамовићу, који пијане госте бесплатно развози кућама.

На ову несвакидашњу идеју дошао је прије двије године када је одвезао једног рођака у алкохолисаном стању, а са сестром Сањом се побринуо да врати и његов аутомобил.

"Када се то прочуло, још неколико гостију је почело тражити да их возим и тада сам схватио да је то сигурније за све нас. И мене моја мајка нестрпљиво чека сваку ноћ када одем у излазак па тако и ја не морам размишљати да ли су безбједно стигли, иако не разумијем зашто људи долазе аутомобилима у ноћни провод и опијају се, а знају да се морају вратити својим домовима. Можда и због тога што сам одувијек био спортски тип и алкохол ме није привлачио у тој мјери“, прича Момир за “Глас Српске”.

Фронтмен Београдског синдиката за АТВ: Бањалука је, поред Београда, најважнији синдикални центар

Фронтмен Београдског синдиката за АТВ: Бањалука је, поред Београда, најважнији синдикални центар

До сада је одвезао на стотине гостију међу којима предњаче млађи мушкарци, али како каже, дешава се да и пијане дјевојке преноси преко кућног прага.

"Имао сам свакаквих ситуација па чак и оних када сам дупло веће и теже госте уносио у стубиште па се вучемо једни по другима уз степенице, а на несрећу, увијек се ради о вишим спратовима. Родитељи се шокирају када им доведемо дјецу у ситне сате, али буду захвални што смо их вратили на сигурно. Сестра ми највише помаже јер ме послије повезе аутомобилом, а када се дјевојке запију онда их она превози, а ја дођем по њу“, казао је Момир.

У неколико наврата је имао пун аутомобил пијаних гостију, а знало се десити да их развози на четири различите локације и до 20 километара удаљености. Било је и случајева када је возио повријеђене госте у хитну помоћ па чак и оне из других кафића.

Када би Београђани опет могли на биралишта

Када би Београђани опет могли на биралишта

"За нас је петак најударнији дан у седмици и тада су сви, што би се рекло, у пуном гасу. Љети има највише посла и тада их возимо не само викендом већ и радним данима, а млади се нарочито воле опустити током празника, на шта смо већ навикли. То су углавном локални мјештани, али нам долазе посјетиоци и из других градова на препоруку пријатеља, али не због опијања већ због добрих журки“, рекао је Момир.

Оно што га забрињава јесте то да млади много више пију него раније и како каже, то су углавном младићи и дјевојке у двадесетим годинама, мада има и млађих пунољетних лица јер се граница зрелости помјерила и све раније се улази у пубертет. Сматра да их својим примјером не подстиче да више конзумирају алкохол, већ напротив, да то раде умјерено и одговорно јер госте не превози из комерцијалних већ из другарских разлога.

"На то не гледам као на искориштавање јер су сви гости моји добри познаници и са њима се свакодневно дружим. У сваком тренутку можемо једни друге питати за неки савјет или мишљење, заједно чинимо један велики колектив и њихова безбједност ми је одувијек била на првом мјесту“, истакао је Момир.

Такси

Након што је заживјела необична идеја младог србачког угоститеља пуне руке посла имала је и прва такси служба у Српцу.

"Прошле године је почео са радом такси превоз у Српцу и до тада нисам познавао човјека који га је покренуо. Једног дана је дошао да се упознамо и почастио ме пићем, рекавши да има прегршт позива младих да их вози до мог кафића и назад тако да ми је драго што смо, на неки начин, дали допринос овој предузетничкој дјелатности“, рекао је Момир.

Факултет

Момир студира на Саобраћајном факултету на Паневропском универзитету “Апеирон” у Бањалуци и наредног мјесеца има заказан термин за одбрану дипломског рада. Његова сестра Сања је студент Медицинског факултета у Бањалуци на студијском програму Санитарно инжењерство.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.