Спасоје донио тешку одлуку

"Никад се од тога нисам опоравио": Исповијест човјека који се каје што је жену оставио у старачком дом

  • 25.02.2024. 20:57

Спасоје је био у браку четири деценије, а онда је морао донијети одлуку да супругу смјести у старачки дом. Након те одлуке горко се покајао, јер је увјерен, да је управо та одлука убрзала њен крај.

Кад на живот, болест, смрт гледамо као објективни проматрачи, свјесни смо да свакоме једном мора доћи крај. Но, кад су у питању наши вољени, никада за смрт није право вријеме и сви се ми за некога свога питамо шта смо могли учинити другачије, боље, пожртвовање, не би ли их спасили од неизбјежног.

Пита се то и господин Спасоје, иако је свјестан да вољеној супрузи, након што се тешко разбољела и онемоћала , код куће није могао пружити адекватну његу. Па ипак, не може опростити што ју је дао у старачки дом, о чему је писао са великом тугом у срцу, за портал Моје вријеме. Тиме уједно потврђује колико се човјеку у дубокој жалости тешко помирити чак и с одлукама донесеним у најбољој намјери и без да је имао другу могућност.

Болести су се само низале

-Са супругом сам провео неописиво лијепих 40 година и иако је била десет година старија од мене то нам никад није представљало проблем. Имали смо тако диван брак да су нам на томе сви завидјели. А онда ми се разбољела. Најприје је морала на операцију оба кука. Још ни то није зацијелило, кад ју је погодило неколико блажих можданих удара – испричао је.

На крају је, описује, обољела и од деменције. Почело је 2017. године и болест је јако брзо напредовала.

-Напослијетку је дошло до тога да је заборавила да има дјецу, није им знала имена нити их је могла препознати. На крају је заборавила чак и мене – открио је Спасоје.

Не опрашта себи одлуку

Дуго је с њиховим кћеркама разматрао шта им је чинити, видјели су да јој куће више никако не могу помоћи.

 – Кћерке су ми у разговору рекле да су сугласне да је одведемо у старачки дом. Увидјели смо да је то за њу најбоља опција. Одвели смо и то је био најтежи дан у мом животу. Није добро завршило, јер је убрзо након што смо је тамо оставили, у 77. години живота, тамо и преминула –  открио је.

– То је био дан кад му се срушио цијели свијет. Ја сам то јако тешко поднио и никад се од тога нисам опоравио. И дан-данас жалим ту одлуку јер да је остала код куће, сигурно би нам била још мало поживјела – закључио је, а пише Блиц.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: