Састанак у Министарству здравља

Нису угрожене функције од значаја за рад ИЗИС-а, познато када ће бити потпуно у функцији

  • 04.01.2024. 15:21

У наредних 15-ак дана биће завршене све препоручене додатне провјере и Интегрисани здравствени информациони систем биће потпуно пуштен у функцију, очекују у Фонду здравственог осигурања.

Нису угрожене функције од значаја за континуитет рада Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) те је извршена ефектна превенција негативног утицаја на друге системе у ФЗО. Ово је закључено на састанку министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића и директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејана Кустурића у Министарству здравља и социјалне заштите са представницима надлежних институција из области безбједности ИКТ система и предсједницима актива директора здравствених установа.

Како су изложили, други информациони системи који се налазе у Фонду здравственог осигурања нису били мета напада, као ни остали системи који су у употреби у здравственом сектору.

Директор ФЗО објаснио хоће ли осигураници имати заштиту након напада на ИЗИС

Директор ФЗО објаснио хоће ли осигураници имати заштиту након напада на ИЗИС

Састанак је одржан у циљу представљања тренутног стања функционалности Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) и предузетих активности након међународног хакерског напада на један његов дио. 

Тим Фонда здравственог осигурања је изложио генезу проблема, предузете мјере заштите и план опоравка система. Оцјена стручњака из области сајбер безбједности је да је ИЗИС заштићен најбољим технолошким рјешењима која се могу наћи на тржишту, саопштено је из Министарства здравља.

С обзиром на то да је ИЗИС имплементиран у све нивое здравствене заштите, предложена је динамика функционалног пуштања у рад по институцијама здравственог система, а у складу са прописаним процедурама за реаговање у ванредним ситуацијама и обезбјеђење континуитета пословања. 

Из Фонда здравственог осигурања је истакнуто да је база података ИЗИС-а сачувана, али ће Фонд заједно са одржаваоцима система постепено „подизати“ дијелове система, како би били сигурни да неће доћи до додатних проблема. Из Фонда очекују да ће у наредних 15-ак дана бити завршене све препоручене додатне провјере и систем потпуно пуштен у функцију. 

Током састанка је констатовано и да је најважније да пацијенти што мање трпе због посљедица овог напада и да су заједнички предузети сви корaци да се у складу са инструкцијама Фонда у здравственим установама у континуитету пружа здравствена заштита. Како је истакнуто, здравствени радници и здравствене установе оспособљени су да превазилазе тренутне проблеме и одговорно обављају свој посао у свим изазовним ситуацијама, укључујући и ову. 

ФЗО Републике Српске: Хакери напали ИЗИС

ФЗО Републике Српске: Хакери напали ИЗИС

Током састанак, а на основу информација стручњака из области информационе безбједности, истакнуто је да сајбер напади представљају свакодневницу са којом се суочавају многе земље у свијету. 

„Напади криминалних група, односно покушаји пробијања заштите кориштењем техника хаковања веб апликација, употребе малициозних софтвера, укључујући тзв. рансомвере и искориштавањем рањивости представљају један од највећих изазова дигитализације. По званичним извјештајима из области сајбер безбједности, примарне мете напада рансомвера представљају, између осталих, здравствене институције, а слиједе их институције финансијског и енергетског сектора“, саопштено је из Министарства здравља.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонд здравственог осигурања Републике Српске још једном истичу и да излажење у јавност са било каквим непотпуним и непровјереним информацијама у вези са посљедицама овог напада може само допринијети конфузији и евентуалном неразумијевању између пацијената и здравствених професионалаца и непотребно им додатно отежати рад.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм