Обнављање производње ће сачекати

Нова жаришта афричке куге свиња пробудила стари страх фармера

  • Извор: Глас Српске
  • 12.04.2024. 07:04

Појава нових жаришта афричке куге свиња на подручју Републике Српске пробудила је стари страх фармера, међу којима су и они који су ових дана били на корак од занављања производње, што ће, по свему судећи, сада сачекати неко вријеме.

Вирус афричке куге свиња прије неколико дана поново је регистрован на подручју Семберије и то на великој фарми са близу 1.000 свиња, док је у Милићама болест потврђена у два села код три крмаче и петоро прасића.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у Српској Мишо Маљчић истакао је за “Глас” да је само било питање дана када ће зараза поново букнути.

- Седам дана прије него што су потврђени нови случајеви заразе имали смо информацију да се у Бијељини појавила свињска куга. По добром старом обичају, болест је поново прикривана и сад се дошло у ситуацију да се зараза више не може крити - категоричан је Маљчић.

Фармери су у сталном контакту са ресорним министарством, у којем, тврди Маљчић, не крију забринутост због појаве нових жаришта, јер је прије петнаестак дана истекла забрана усељавања животиња у објекте.

- Тренутно се сви питамо колико је зараза раширена, јер нико не зна куда су се све фармери, код којих је регистрована нова зараза, кретали, да ли су се и у којој мјери придржавали биобезбједносних мјера. Поново нам је 1.000 питања у глави - казао је Маљчић.

Директор Месне индустрије “ЗП комерц” Ђорђе Росић казао је да је страх и те како присутан те да ће због тога сигурно сачекати још коју седмицу са убацивањем животиња на фарму.

- На нашој фарми је еутаназирано 1.000 крмача. План је да за почетак убацимо од 150 до 200 животиња. Тренутно имамо двије понуде, али појава нових жаришта нас је изненадила, због чега ћемо са занављањем производње сад сачекати бар двије-три седмице, да видимо шта ће се даље дешавати - рекао је Росић.

Директор Ветеринарског института “Др Васо Бутозан” Драган Кнежевић упозорио је власнике да пријављују угинуће животиња и да их не разносе, јер тако доприносе ширењу болести.

- Важне су биобезбједносне мјере, нису скупе, могу много помоћи, а оне подразумијевају ограђивање фарме и дезинфекционе баријере - казао је Кнежевић.

Додао је да су људи и животиње биолошки носиоци вируса, те да је неопходно обезбиједити висок ниво биосигурности.

- Ове болести има и код дивљих свиња на територији, прије свега, источног дијела Српске. Афричка куга сигурно пријети и у овој години, због чега је потребно да фармери заштите своја имања и тако спријече заразу свиња - рекао је Кнежевић.

Збрињавање

Драган Кнежевић истакао је да БиХ нема ниједну кафилерију, мјесто гдје би били збрињавани животињски лешеви.

- Код нас се угинуле животиње укопавају у сточна гробља, односно на локације које се одреде за ту намјену. То може бити, између осталог, и на земљишту власника угинулих животиња уколико за то испуњава одређене услове - казао је Кнежевић. 

(Глас Српске)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм