Вјеровања

Обиљежавамо Теодорову Суботу - урадите ово за заштиту породице

  • Извор: Агенције
  • 23.03.2024. 09:26

Српска православна црква (СПЦ) данас прославља Теодорову суботу, прву у Васкршњем посту.

На Тодорицу, како се још назива овај дан, у цркву одлазе да се исповиједе и причесте дјеца, стари, болесни, односно они који не могу да издрже дуготрајни пост.

Слави се и као крсна слава, а за Светог Теодора вјерује се да је заштитник стоке, нарочито коња.

Свети Теодор Тирон био је војник који је одбио да учествује у прогону хришћана, чак је јавно признао хришћанску вјеру, због чега је мучен и на крају жив бачен у огањ.

Обичај је да се прве суботе у великом посту спрема кољиво, односно жито, као спомен на велико чудо којим је свети Теодор Тирон сачувао и спасао хришћански народ од зле намјере цара Јулијана, који је наредио управнику Цариграда да свим хришћанима који су се придржавали Великог поста храну са пијаце тајно поспе крвљу.


Ухапшено 11 осумњичених за напад у Москви

Ухапшено 11 осумњичених за напад у Москви

Али јавио се Теодор Тирон тадашњем архијереју и рече му да народ једе само кољиво са медом.

Хришћани у суботу прве великопосне седмице кољивима отпразноваше спомен светог великомученика Теодора, захваљујући Богу и прослављајући светог слугу Његовог.

И од тада па све до сада, правовјерни у цијеломе свијету кољивима прослављају у суботу прве седмице Великог поста успомену на ово чудо, и поштују Христовог страдалца, да се не би заборавило тако дирљиво промишљање Божије о хришћанима и помоћ Светог великомученика Теодора.

Наши обичаји

Према обичајима, хришћани на тај дан кувају жито које освећују у цркви и тако прослављају Светог Теодора, који је касније постао светац и великомученик.


Расте број мртвих у Москви, међу жртвама и троје дјеце

Расте број мртвих у Москви, међу жртвама и троје дјеце

На тај дан се пали смеће (ради заштите, тј. за здравље коња и породице и као заштита од змија).

Жене на Тодорову суботу не смију да перу косу, у кући се не смије палити ватра (јер демони не воле дим), а дјецу треба окупати прије коњских трка.

Поред тога, Срби у Војводини вјерују да ноћу уочи светог Тодора јашу поворке бијелих коња. Међу њима је предводник хроми коњ. Постоји вјеровање да је и сам Свети Тодор јахао таквог хромог коња, па се зато може чути и назив Хрома субота.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.