ATV

Da se ne zaboravi

Obilježavanje 30 godina od stradanja Srba u Brčko distriktu

 • Izvor: SRNA
 • 11.09.2022. 15:59

Obilaskom mjesta u bukvičkoj regiji u Brčko distriktu u kojima su stradali Srbi u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te parastosom u Mjesnoj zajednici Bukovac, danas je nastavljeno obilježavanje 30 godina od stradanja Srba iz te regije.

Na području bukvičke regije tokom minulog rata stradalo je 90 Srba, a samo u akciji hrvatsko-muslimanskih jedinica od 11. do 14. septembra 1992. godine ubijeno je njih 68, među kojima žene i djeca, dok tijela njih šest do danas nisu pronađena, kaže predsjednik Odbora za obilježavanje 30 godina od stradanja Srba Jovan Pudić.

Prema njegovim riječima, više stotina civila je bilo zarobljeno i mučeno u logorima, oko 2.700 je protjerano iz svojih kuća, a sva njihova imovina je opljačkana i devastirana.

"Za zločin nad Srbima u Bukviku do danas su izrečene samo dvije presude i osuđena su dva čovjeka", rekao je Pudić novinarima.

On je rekao da su porodice stradalih Srba jutros obišle naselja Boće, Boderište, Gornji Rahić i Ulice u kojima su Srbi bili zarobljeni, mučeni i ubijani.

Obilježavanje 30 godina od stradanja Srba bukvičke regije biće nastavljeno u naredna dva dana paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestima ubistva Srba.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije u srijedu, 14. septembra kod Spomen crkve u Bukviku služiće pomen stradalim Srbima, čemu će prethoditi biciklistički pohod pod nazivom "Bukvik – da ne zaboravimo".

U 13.45 časova Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Brčko prirediće prigodan performans, koji će u 19.00 časova biti održan i u centru grada.

Organizator obilježavanja 30 godina od stradanja Srba u selima bukvičke regije je Udruženje porodica poginulih boraca Republike Srpske u Brčkom.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.