Višegrad

Obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca

  • 14.02.2020.12:58

Služenjem parastosa u manastiru Dobrun kod Višegrada danas je počelo obilježavanje 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Parastosu su prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštitu Srpske Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Nenad Nerić.

Parastosu se prisustvovali i načelnici opštine Višegrad Mladen Đurević i Novo Goražde Mila Petković, predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijenaci su položeni na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu, a potom i na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za Srpsku.