ATV

Višegrad

Obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca

 • 14.02.2020. 12:58

Služenjem parastosa u manastiru Dobrun kod Višegrada danas je počelo obilježavanje 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Parastosu su prisustvovala delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštitu Srpske Duško Milunović, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Nenad Nerić.

Parastosu se prisustvovali i načelnici opštine Višegrad Mladen Đurević i Novo Goražde Mila Petković, predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijenaci su položeni na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu, a potom i na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za Srpsku.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program