Banjaluka

Obilježen Dan nestalih i poginulih vojnika i civila u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

 • 15.09.2018.19:14

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Banjaluci je obilježen Dan nestalih i poginulih vojnika i civila u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Živote je za Republiku dalo preko 23 hiljade boraca, a poginulo je i nestalo oko 10.000 civila. 

Svoje najmilije i danas traži veliki broj porodica. U Srpskoj konačno rješenje vide u ukidanju Insituta za traženje nestalih lica BiH. 

"Mi još tragamo za 25% i nešto više od ukupnog broja nestalih na prostoru Republike Srpske. Neshvatljivo zato što je navodno bila podrška maksimalna za traženje nestalih od međunarodnih faktora", kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije zarobljenih, poginulih i nestalih boraca Republike Srpske.

"Do 1. januara 2008. godine Kancelarija za nestala lica na nivou Republike Srpske je to uspješno radila, identifikovala te sve nestale i poginule", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske .

Direktor republičkog Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, Milorad Kojić, podsjeća da su prije tri godine tražili reformu Instituta. Uskoro će podnijeti inicijativu za ukidanje te institucije. 

"Nažalost, predstavnici u zajedničkim institucijama nisu ništa poduzeli. Mi imamo dolje zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice koji ništa nije poduzeo, a to je u njihovoj resornoj nadležnosti. Mislim da drugog izbora nema, već da se taj proces vrati na nivo entiteta i da na taj način ubrzamo proces, prije svega u interesu porodica koje samo traže da sahrane svoje najmilije", kaže Milorad Kojić,  direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

"Apsolutna opstrukcija u procesu traženja nestalih, apsolutna selekcija, što znači da su oni radili na tome da identifikuju bošnjačke žrtve. Kad pogledate samo broj i kad vidite kako je minimalan broj srpskih žrtava, onda ćete vidjeti kakav je to omjer", ističe Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U Republici Srpskoj se nalaze tri kosturnice u kojima je 650 neidentifikovanih tijela. Kosturnica u Banjaluci broji ih 311, 274 u Istočnom Sarajevu, a 65  kosturnica u Nevesinju.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.