Za zločin niko nije odgovarao

Obilježena godišnjica masakra u Ledićima

  • 03.06.2019. 19:37

Prije 27 godina, u večernjim časovima, Armija BiH upala je u selo Ledići. Pobijeni su svi koji su se u selu zatekli. Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić od 92 godine, a najmlađa osamnaestomjesečni Milun Tešanović. Obdukcija je pokazala da je mali Milun umro u najvećim mukama.

"Kad su djetetu od godinu i po dana lomljenje noge i ruke kome nije moglo zla učiniti, ja ne znam šta, ispričala sam na stotine mjesta", rekla je Milena Vitković.  

Pravde za zločin nema ni poslije skoro tri decenije. Od 2014. pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Edhema Godinjaka koji je 1992. godine bio načelnik Stanice policije u Trnovu. Baš, kao i u slučaju Naser Orić, svjedoci i ovog zločina iznenada dobijaju amneziju i ne sjećaju se prethodno datih izjava. 

"Svjedoci mjenjaju iskaze, zbog čega i zašto, da li neko utiče na njih, ni to ne znamo, porodice čekaju epilog tog suđenja, čekaju da se neko osudi za te zločine, tu je dijete od 18 mjeseci stradalo, stradale starice i stari", istakao je Goran Timotija, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo.

"Sve što je bilo živo oni su sve pobili, i ništa nije ostalo i zna se ko je bio tada, a po meni najodgovorniji je bio Edo Godinjak protiv koga se vodi taj postupak", naglasio je Slavko Vasić, predsjednik Udruženja "Moje ognjište" Trnovo.

Srpska i njen narod obavezan je da se okuplja i odaje počast ubijenim, kaže izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević koji je danas zajedno sa porodicama položio vijenac na spomen ploču.

"Oni su ugradili svoje živote u Republiku Srpsku, to je naša obaveza, tako ćemo i nastaviti, i na kraju krajeva mi održemo od zaborava sve što se dešavalo u tom odbrambenom ratu", istakao je Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

U samo jednom danu, u Ledićima, na svirep način pobijene su porodice Tešanović, Vasić, Miovčić i Kenjić. Porodice tvrde da su ubice i dalje na slobodi.

I dok se čeka presuda Edhemu Godinjaku za zločine nad srpskim civilima u selo Lediće, malo ko hoće da se vrati. 

Do Ledića se sada teško dolazi makadamskim putem. Od pedestak kuća koliko je prije rata bilo, obnovljeno je tek pet. Obren Miovčić jedan je od troje povratnika. Obećanja Kantonalne Vlade koja se čuju samo u medijima na djelu su sasvim drugačija.

"Znači nije mi dao ni 30 odsto za kuću, sve sam ja to svojim sredstvima obnovio. Put nemamo, opština neće da nam uradi put, uradili su svim selima što postoje ovdje ovim muslimanski, i put i rasvjetu i pošte, u nas nema ništa", rekao je Obren Miovčić. 

"Opština Trnovo dosta je nastradala, dosta je raseljena, pričaju da je dosta naroda bilo, sad je i seljenje migracija naroda prema Lukavici i Sarajevu, u sela okolna slabo se ko vratio", istakao je Njegoslav Jelisić, sveštenik. 
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм