Poginuo u Lukavici

Obilježeno 29 godina od pogibije Zorana Cvijetića

  • Извор: АТВ
  • 11.01.2023. 19:20

Zoran Cvijetić ubijen je prije 29 godina. Bio je prvi ministar unutrašnjih poslova Srpske Autonomne Oblasti Romanije i načelnik Sarajevsko-romanijsko-birčanskog centra službi bezbjednosti. Oni koji ga se sjećaju, imaju samo riječi hvale za još jednog heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je za Republiku Srpsku položio svoj život, zajedno sa 782 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zoran Cvijetić je dao veliki doprinos u organizovanju Srpskog naroda na ovim prostorima i posebno je značajan doprinos dao na uspostavljanju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a centar sa svojim saradnicima je sam gradio sa ledine", rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Poginuo je 11. januara 1994. godine u Lukavici od snajperskog hica pripadnika takozvane Armije RBiH sa brda Mojmilo. Njegovi saborci kažu da im je bio uzor. 

"Zoran je na ovom mjestu mučki ubijen, naravno na onaj način na koji dušmani jedino i umiju, ni jednog drugog načina oni nemaju da napakoste Srpskom narodu", kaže predsjednik Boračke organizacije Željko Lalić.

“On je naš uzor, on je naš heroj, i ne damo da se sjećanje i njegova slava zaboravi jer je jedan od najzaslužnijih za postojanje danas, ja bih rekao najbolje institucije u Republici Srpskoj, Ministarstva unutrađnjih poslova", kaže Radovan Pejić, predsjednik Udruženja veterana u službi bezbjednosti Srpske, podružnica Istočno Sarajevo.

Ministarstvo unutrašnjih polova je dalo značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske, u odbrani Republike Srpske, kao i bezbjednosti svih njenih građana. U čast ovom heroju, ulica u Istočnom Sarajevu nosi negovo ime “Zoran Cvijetić”, a na obilježavanju 30. godišnjice stradanja ovo ime nosiće i Trg u opštini Sokolac. 

Тагови: