Ministarstvo prosvjete

Objavljen konkurs za upis u srednje škole

 • Извор: АТВ
 • 26.05.2023. 10:18

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2023/24. godini.

Konkurs je dostupan na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net), odnosno na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. 

Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21. godine.

Upis učenika obavlja se u dva upisna roka i to u junskom roku, od  19. do 30. juna 2023. godine i u julskom roku, od  3. do 14. jula 2023. godine.


MUP Srpske produžio konkurs za Akademiju: Ovo su uslovi

MUP Srpske produžio konkurs za Akademiju: Ovo su uslovi

Za učenike koji imaju 60 i više bodova, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole počinje 19. juna, a završava se 20. juna 2023. godine.

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 26. juna, a završava se 28. juna 2023. godine.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole u julskom upisnom roku počinje 3. jula, a završava se 5. jula 2023. godine.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u srednje škole u kojima ima slobodnog mjesta, i to od 10. do 14. jula 2023. godine.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi; posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno  u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole; rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama. Kandidatima se boduju rezultati u uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka. Rangiranje se vrši prema uspjehu u oba zanimanja, smjera ili odsjeka.

Škole su obavezne dostaviti konačne podatke o upisu učenika u prvi razred Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske najkasnije do 28. jula 2023. godine.

Тагови:
 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.