Тема дана

Оборен рекорд високих температура

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2024. 20:18

Од града до града, широм Републике Српске, тропске врелине. На снази је упозорење наранџастим метеоалармом, а жива на термометру већ прелази 40 степени.

Чини се да су и грађани већ на почетку тропског таласа озбиљно схватили упозорења. Шешири на главама, креме са заштитним фактором од штетног сунчевог зрачења и флаша воде неизоставан су реквизит већине оних који су, ипак, морали на сунце.

И љубитељи тамног тена требало би да избјегавају предуго излагање сунцу, због ризика од претјераног оштећења коже и лошег утицаја на цијели организам.

Не само непријатна, него и нездрава врућина, нарочито за старије и дјецу, упозоравају и из домова здравља.

Поједини пацијенти већ су примљени са топлотним ударом, високим температурама, вртоглавицом и мучнином. Посебан апел због опасности поново упућују особама са хроничним обољењима. 

- Неких 10 одсто пацијената усвоји тај савјет и не иде у том најтоплијем дијелу дана који се сад, нажалост, некад смо казали – немојте од 11 па до 16-17 часова, сад је то буквално од девет до 19-20 сати, људи старији не могу да излазе, поготово кардиоваскуларни болесници, људи који примају некакве терапије, хемотерапије и такви пацијенти, дефинитивно старија популација не би требала као ни мала дјеца да се излажу претјераном сунчевом зрачењу, топлоти - каже Милијана Ђајић, љекар породичне медицине Дома здравља Бањалука те додаје:

- Ми немамо ту навику, јер нисмо навикли на ове температуре, да носимо одјећу свијетлијих боја, можда и тај дужи рукав, шешире, заштитни фактор, креме са високим заштитним фактором, да се избјегава оно што се може избјећи, што не може да покушамо мало предуприједити, да наравно користе довољно хидратације и у кући и кад су вани да имају флашицу воде користе да ту течност покушају надокнадити оно што изгубе - додаје она.

Пусте улице, али пуна купалишта током врелих дана, тако спас траже грађани највећег града Српске. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: