Sastanak Dodika i rektora

Od januara za 120 KM veće plate u visokom obrazovanju

  • 05.09.2018. 19:22

Plate u visokom obrazovanju u januaru će biti 120 KM više nego sada - poručio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, nakon sastanka sa rektorima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Ovim povećanjem šaljemo poruku zaposlenima na fakultetu da želimo da ostanu u Republici Srpskoj, istakao je Dodik. 

"Sa ovih 30 KM koje sada idu, od nove godine prosječna plata na javnim univerzitetima će biti povećana za dodatnih 120 KM, što ukupno znači od danas pa do januara će biti povećana prosječna plata u visokom obrazovanju," rekao je Dodik.

Osim povećanja plata, predsjednik i rektori su se dogovorili o zapošljavanju 81 asistenta na univerzitetima. Posao će u Banjaluci dobiti 54 asistenta, dok će 27 biti zaposleno u Istočnom Sarajevu. Najbolji studenti u Srpskoj, ovim će dobiti priliku da se zaposle na fakultetima," poručuje Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Konkursne procedure već su pokrenute, i neki od naših najboljih studenata su već zasnovali radni odnos na Univerzitetu u Banjaluci. Naših 26 najboljih studenata u prethodnom periodu su već dobili ugovore o radu i njihov puni angažman na Univerzitetu će se ostvariti u prvom semestru naredne akademske godine," kaže Gajanin.

Novim zapošljavanjima će se stvoriti i novi kadrovi, koji će u budućnosti da smanje broj gostujućih profesora na ova dva univerziteta, ocjenjeno je na sastanku. Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu pozdravlja odluku o zapošljavanju najboljih studenata, jer je, kaže, to jedini način da se fakultet i dalje razvija.

"Moram naglasiti da je to najbolji put za razvoj Univerziteta, i za zadržavanje najboljih. U svijetu je velika borba za najbolje, nama je važan svaki student, svaki naš kadar naravno, ali je velika borba za najbolje i ovo je najbolji način da ih zadržimo u ovoj zemlji," kaže Pašalić.

Do kraja godine, za nove asistente će biti potrebno obezbijediti 300 hiljada KM. Za sljedeću budžetsku godinu, za plate asistenata biće potrebno oko 2,2 miliona KM.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?