28 godina

Od petka dani sjećanja na ubijene u Pogromu "Oluja"

  • Извор: СРНА
  • 01.08.2023. 15:54

U Republici Srpskoj i Srbiji će od 4. do 7. avgusta nizom događaja biti obilježeno 28 godina od Pogroma "Oluja", hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu, kada je protjerano više od 220.000 Srba iz Hrvatske, a pobijeno oko 2.000, rečeno je Srni u Dokumentaciono-informacionom centru "Veritas", koji je organizator obilježavanja u Banjaluci, Novom Gradu, Driniću i Sremskim Karlovcima.

Centralna ceremonija obilježavanja biće održana u Prijedoru u petak, 4. avgusta, od 19 časova, u organizaciji odbora vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Istog dana u 9.30 časova u Hramu Blage Marije u Banstolu kod Sremskih Karlovaca biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a nakon toga parastos za sve Srbe ubijene u akciji "Oluja".

Potom će u Banjaluci narednog dana, u organizaciji "Veritasa", u 10 časova biti položeni vijenci na spomenik poginulim Dalmatincima na Perduovom groblju, a u 11 časova parastos u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja.

U udesu kod Banjaluke oštećen i automobil pjevača Mire Janjanina

U udesu kod Banjaluke oštećen i automobil pjevača Mire Janjanina

U 12 časova biće održana tribina "Dani tuge i sjećanja" i promocija biltena "Veritasa", a u 14 časova je polaganje vijenaca na banjalučkom Novom groblju.

Program obilježavanja biće nastavljen u nedjelju, 6. avgusta, u Novom Gradu služenjem parastosa u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10 časova, u 10.45 časova predviđeno je prisluživanje svijeća prema "mostu spasa" na rijeci Uni, sa kojeg će u vodu biti spušten vijenac.

U 12 časova u Svodni kod Novog Grada biće služen pomen kod spomen-krsta i polaganje vijenaca.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u 11 časova biće služen parastos i položeni vijenci kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti, a u 12 časova planirana je posjeta Spomen-sobi u Driniću.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Obrt: Djevojka koja se porodila u nacionalnom parku znala da je trudna, na odmoru bila sa novim dečkom

Obrt: Djevojka koja se porodila u nacionalnom parku znala da je trudna, na odmoru bila sa novim dečkom

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: