Под контролисаним условима

Од сутра је могуће усељавање свиња на фарме

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2024. 19:29

Од сутра је могуће усељавање свиња на фарме под контролисаним условима. То значи да ће се животиње тестирати након 45 дана. Уколико свиње не буду здраве, слиједи еутаназија, кажу у Министарству пољопривреде.

Све мјере дефинисане су Правилником о биосигурности, а предвиђају ограђивање фарми, дезинфекцијске баријере и другу заштиту. 

- Оне једноставно нису никаква апстракција, оне су скуп мјера које имају за циљ спрјечавање уношења патогена на фарме свиња и ми смо их подијелили на тзв.спољашње и унутрашње биосигурносне мјере - каже Негослав Лукић, помоћник министра пољопривреде.

Кључно је придржавање мјера које су прописане. С обзиром да је вирус непредвидив и да чак и са вакцином ако се појави, није 100 одсто сигурно да ће бити искоријењена, све наде полажу се у одговорност самих власника фарми.

- Да се ниво сигурности мора подићи, он не значи подизање ограде него одговоран приступ и само понашање власника животиње он одговара за своје животиње, и све мјере могу да се ураде али ако нема адекватног приступа фармера он опет може унијети вирус у своју фарму - рекао је Драган Кнежевић, директор Ветеринарског института "Др. Васо Бутозан".

Да би животиње ушле на фарме морају бити обиљежене, да имају увјерење о здравственом стању и да су познатог поријекла. Само тада је могућа надокнада штете у случају еутаназије, упозоравају из Министарства. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: