Hiljade ljudi na Manjači

Održan 53. Kočićev zbor na Manjači

  • Извор: АТВ
  • 28.08.2022. 19:04

Od Paganinija do Baje Malog Knindže sve se to ovaj put moglo čuti na Manjači. Na 53. Kočićev zbor ponovo su stigle na hiljade ljudi. Kažu jedinstven je to zbor, a da bi se doživio na pravi način mora se doći.

"Dolazimo iz Sremske Mitrovice, prvi put sam ovdje, majka mi je odavde", "Super je provod, mora se doći da bi se vidjelo.. i sljedeće godine ću doći", "Veliki skup dosta naroda ima i veliko je druženje", "Sve je lijepo šteta propustiti, ovo je iskonsko srpsko zboriste", rekli su zborači.

Dani su to kada se i sam Petar Kočić najviše citira. A sadašnje vrijeme upoređuje sa njegovim. Poručeno je sa zborišta da smo od Kočića bar jedni naučili, a to je da riječ otadžbina znači borbu za slobodu.

"Važno je slušati šta Kočić kaže, za nas političare veoma važno imati u vidu, tu jednu genezu njegove ne samo borbe i književnosti, nego ni jednu genezu te slobode,  i priče o otadžbini koju moramo da ugrađujemo u sebe. I danas se borimo za iste one ciljeve za koje se Kočić borio mi smo postigli djelimični uspjeh u tome, ali naš konačni uspjeh mora da dođe jednog dana", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Slobodarski plamen koju su zapalili velikani poput Kočića održao se kroz generacije i utkan je u temelje naše Republike Srpske i zato ni danas nemamo pravo na izgovore kada je u pitanju odbrana naše Republike“, rekla je Željka Cvijanović. predsjednik Republike Srpske.

Iz godine u godinu najatraktivnije je ispod šatora. Redovno zapjevaju zvijezde krajiške muzike. A redovno sa njima i Milorad Dodik.

Mjesto više tražilo se pod šatorom gdje zapjeva Goci bend. Kažu ono što je Kočićev zbor to nigdje nema. Opjevali su oni i ovaj put na zboru mnoge političare ali i atv.

"Ja mislim da ovdje od 6 do 66 godina i ovo je jedan veličanstven događaj", rekao je Goran Ivanović, iz benda "Goci bend", pa dodao:

"Kočića je zbor, tu su mi svjedoci, gledajte ATV, pjevaće vam Goci", poručio je Goci.

Poskupilo je ove godine i Manjači,kažu prodavci. Ali kažu i sve je ostalo. Pa je kilogram jagnjetine ove godine 40 maraka.

"Malo je poskupilo na osnovu prošle godine ali Bože moj sve je poskupilo pa tako i to", rekao je prodavac.

Tradicionalno je održana i borba bikova.. Mnogi bikovi koji su stigli iz cijele BIH ukrstili su rogove. Vodile su se žestoke borbe. A žestoka borba slijedi i među političarima mada se i danas po gužvama ispod šatora moglo licitirati kako će ko da kotira.

Iako izborna kampanja još zvanično nije počela Kočićev zbor je svake dvije godine, nezvanično početak izborne kampanje tako je bilo i danas gledalo se čiji je šator puniji, a čiji su aplauzi jači. 

Тагови: