Нова метода провјере

Одзвонило лажном меду

  • Извор: Б92
  • 27.09.2023. 14:18

Предсједник Савеза пчеларских организација Србије Радољуб Живадиновић изјавио је данас да ЕИМ-ИРМС метода за процјењивање аутентичности прехрамбених производа, има једну предност коју нема ни једна друга метода у Србији у овом тренутку, а то је да покрива све врсте шећера које се додају у мед.

За Тан‌југ напомиње да су анализе 25 узорака меда, од којих у 22 узорка постоји додатак неке врсте шећера, урађене у акредитованој лабораторији, акредитовнаном методом које је акредитовало акредитационо тијело Србије.

Каже да су овлашћене лабораторије оне које се јављају на конкурс Министарства пољопривреде једном у пет година, када их Министарство ставља на листу, и да нема посебно котроле за лабораторије већ да је битно да су акредитоване и да су њихове методе валидоване.

Сат Новака Ђоковића вриједи право богатство

Сат Новака Ђоковића вриједи право богатство

"Ова метода није била акредитована у тренутку посљедњег конкурса, па је сасвим нормално да та лабораторија и метода не могу бити на листи метода где практично инспектори шаљу службене контроле", рекао је он и додао да је ЕИМ-ИРМС метода валидована на више мјеста у свијету.

Када је ријеч о самој методи, Живадиновић је објаснио да она може да открије олигосахариде на веома прецизан начин, што је издваја од других с обзиром да постоје олигосахариди и у природном меду, али, како каже, они не могу бити хидорлизовани амилазом, а они који се додају могу.

За теглу ајвара траже 40 марака

За теглу ајвара траже 40 марака

"Ми пчелари увек кажемо купите мед код пчелара кога знате, то је вероватно једна од најпоузданијих ствари, али једини доказ да је мед прави јесте квалитетна анализа. Постоје многе одокативне методе, да је мед кристализовао хомогено од надоврха тегле, што је можда један од најпоузданијих показатеља да је мед прави, али сви они други од непрекидне нити која цури са кашике, софистицирани фалсификати све то пролазе", навео је он и додао је лабораторија на првом мјесту када је ријеч о утврђивању исправности меда, преноси б92.

Говорећи о успостављању везе Савеза пчеларских организација Србије са Ана-Лабом, која није на списку акредитованих лабораторија од стране Министарства пољопривреде, рекао је да је до сарадње дошло када да су произвођачи покренули иницијативу да се формира Кластер свих произвођача разних пољопривредних производа који ће се на тржишту борити за уклањање нелојалне конкуренције било ког производа.

Словенија уводи полицијске пунктове код границе с Хрватском

Словенија уводи полицијске пунктове код границе с Хрватском

"Што се тиче Ана Лаба, то је метода за коју смо ми знали годинама, која је створена пре десетак година, опрема за ту лабораторију је стајала неко време и у Националној референтној лабораторији, али је и у многим светским центрима провјерена", навео је Живадиновић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: