Predstavljen projekat

Ogromno interesovanje Nevesinjaca za zajednički projekat vlada Srpske i Mađarske

  • Извор: СРНА
  • 24.08.2022. 14:31

U Nevesinju je danas predstavljen zajednički projekat vlada Republike Srpske i Mađarske u okviru kojeg će zainteresovani poljoprivredni proizvođači moći da apliciraju za bespovratna sredstva do 25.000 evra za nabavku poljoprivrednih mašina, opreme i alata mađarskih proizvođača.

U Nevesinju vlada veliko interesovanje za ovaj program, što se moglo vidjeti i danas prilikom njegovog predstavljanja u prepunoj dvorani Doma kulture.

Projekat sprovodi Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" iz Banjaluke, čiji su predstavnici danas u Domu kulture "Nebojša Glogovac" u Nevesinju prisutnim pojasnili uslove i načine apliciranja za ovaj projekat koji su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Član Uprave Fondacije "Progresus" Milan Grubor rekao je da je Vlada Mađarske odobrila podršku privredi Republike Srpske od oko 28 miliona evra u okviru koje će poljoprivredni proizvođači imati mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.

"Prijave za nabavku mehanizacije počinju 1. septembra i trajaće do 15. oktobra", rekao je Grubor i dodao da učešće poljoprivrednika treba biti minimalno 30 odsto.

Odgovarajući na pitanja nevesinjskih poljoprivrednih proizvođača, direktor Fondacije Andrea Jaglica rekla je da Mađarska nema vlastitu proizvodnju traktora, ali da se u njenim fabrikama proizvode poljoprivredni priključci, oprema i alati koji imaju zadovoljavajući odnos kvaliteta i cijene.

Poziv će, kako je najavila, biti raspisan 1. septembra putem elektronskog formulara na stranici www.forsrpska.org.

Ona je dodala da se na poziv mogu prijaviti i fizička i pravna lica sa sjedištem firme na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta, da im se zemljište nalazi na ovim teritorijama i da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava Srpske.

"Poljoprivrednici mogu da računaju na do 70 odsto bespovratnih sredstava. Gazdinstvo ne mora biti registrovano kao komercijalno, ali mora imati tržišnu orijentaciju", objasnila je Jaglica.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je ovo dobra prilika za nevesinjske poljoprivrednike da povoljno nabave mehanizaciju i alate za privređivanje na sopstvenom gazdinstvu. On je potvrdio je da će opštinska poljoprivredna služba pomoći poljoprivrednicima prilikom popunjavanja aplikacija za projekat i za druge savjete.

On je poručio poljoprivrednicima da ozbiljno pristupe ovom projektu, naglašavajući da je riječ o jednom od najpovoljnijih koji se implementira na području Republike Srpske.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм