Годишњица агресије

Остао без два сина и супруге: Драгутин Вукојевић у хрватској агресији изгубио породицу!

  • Извор: АТВ
  • 18.09.2023. 19:15

Драгутин Вукојевић 18. септембар никада неће заборавити. У хрватској агресији изгубио је породицу. Остао је без два сина и супруге.

Они су, све што је имао. Године пролазе, прича Драгутин, а сваке године је све теже.  

"Млађи је био 10 година стар, а страији 16 година. То су урадили потмоци усташких злочинаца који у урадили и 41. године. Тешко јесте никада неће бити лакше, него сваке године је теже и теже", прича Драгутин.

Одбрана западних граница била је одсудна битка за коју није било поправног. Пресудну улогу, каже Душан Ђенадија имао је народ који није напуштао своја огњишта. 

"Ми смо били убијеђени да ће хрватска војска да изврши агресију, јер ми добро познајемо историју. Највећи мотив у одбрани на овим просторима дао је народ, који ниједног момента није дао до знања да би напустио своје територије тако да је то био један мотив посебан за војску", каже Ђенадија, командант борбене групе "Баљ".

Они који су своје животе дали за одбрану Републике Српске никада не смију бити заборављени. Српски народ, чуло се на обиљежавању кроз прошлост је увијек имао стравична страдања. 

"Никада не смијемо заборавити жртву коју су поднијели како војници војске Републике Срспке тако и цивили који су овдје пострадали од хрватске војске", каже Виктор Нуждић, в.д директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лиц.

"Оно што је специфично за овај дан јесте убиство великог броја цивила, недужних људи који су се нашли у својим огњиштима и који су страдали под најездом хрватске војске", каже Исидора Граорац, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Управо због тога  важно је да се памћење његује и да млади нараштаји знају шта се дешавало. 

"Ако будемо учили младе људе, школарце шта се то заиста дешавало мислим да имамо шансу да очувамо Републику Српску да живимо на овим просторима јер без тога нема нам слободе", каже Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Насеља и градови у том периоду претрпјели су велика разарања и милионске штете. 

У хрватској агресији 18. и 19. септембра 1995. године на подручје западног дијела Републике Српске, убијено је 107 особа - 56 цивила и 51 припадник оружаних снага Републике Српске. 101 особа је рањена.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.