Plijeni pažnju posjetilaca

Otkrivamo tajne nacističkog bunkera na Banovom brdu u Beogradu

  • Извор: АТВ
  • 11.05.2022. 17:48

Na prvi pogled ulaz u nacistički bunker na Banovom brdu djeluje kao običan otvor za šahtu. Ali nije. To je ulaz u bunker iz perioda Drugog svjetskog rata. Oko i iznad njega nalaze se stambene zgrade i škola. Nigdje ne postoji nikakvo obilježje da je ispod ulice prostor od 200 kvadratnih metara, ali arheolog Rade Milić to zna te je on vodič u tajne njemačkog bunkera. Našu ekipu odveo je 20 metara ispod zemlje.

"Ovo je beogradsko podzemlje. Napolju je blizu nule, a unutra je prijatnih 16 stepeni. Vrata koja su pred nama slušila su kao ulaz u skriveni dio. Vrata su I dalje u funkciji kao što vidite te su dobro očuvana, što samo govori kako je sve kvalitetno gradjeno iako su prošle decenije. Sve je bilo obezbeđeno, oni su čak imali posude u koje su vršili nuždu i imali hemiju koja je razgrađivala sadržaj posuda. To je bila jedna ogromna sila i nekako su razvili taj sistem kako dugo opstati u istom prostoru", objašnjava Rade te dodaje da čak i NASA poslije toga preuzela njihova istraživanja kako čovjek da dugo živi u svemiru.

U spavaonicama bunkera, prostoriji 40-ih godina prošlog vijeka, moglo je da spava 15-ak vojnika, a u zavisnosti od toga kakve su prilike, boravak u bunkeru trajao je od par sati do nekoliko dana.

Više detalja o nacističkom bunker koji i danas plijeni pažnju posjetilaca pogledajte u prilogu iz emisije Centar dana.


Тагови: