"Postignut veliki uspjeh"

Otvorena prva banka humanog mlijeka u BiH

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2022. 19:08

Koliko će „Banka humanog mlijeka“ značiti za roditelje i njihovu prijevremeno rođenu djecu najbolje zna Jelena Ćetković. Majka, čije su bliznakinje rođene prijevremeno. Put kojim su prije devet godina prošli, priča nam Jelena bio je veoma mučan i stresan. Raduje je kaže to što zahvaljujući banci humanog mlijeka buduće majke neće morati prolaziti kroz isto.

"Olakšaće majkama da ne strahuju od toga kako će njihova djeca da se hrane, prvo to a drugo pomoći me majkama da ne razmišljaju o tome da li će danas imati da izdoje mlijeko za svoje dijete ili neće, dakle u svakom slučaju i da imaju i da nemaju mlijeko će biti i to će puno značiti djeci u njihovom rastu mentalnom i svakom drugom", rekla je Jelena Ćetković, majka.

Ovo je prva „Banka humanog mlijeka“ u Republici Srpskoj, ali i BiH. Zbog toga su ponosni i na UKC-u Srpske. Kažu, postignut je veliki uspjeh. 

"Presrećan sam i ponosan na još jedan naš veliki uspjeh. Prvi put imamo banku humanog mlijeka, a prvi put imamo polikliniku za dječije bolesti jer na jednom mjestu imamo specijalističke ambulante, subspecijalističke ambulante i kabinete", rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.

"Banka humanog mlijeka je nešto što je stvarno neophodno i vidjećete u bliskoj budućnosti koliko to znači za naše male pacijente", rekao je Vladimir Milošević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS.

Otvaranje banke veliki je podvig i za Republiku Srpsku poruka je predsjednika. Na ovaj način se UKC kaže Željka Cvijanović posebno pozicionira na mapi zdravstvenog sistema. Još jedan pokazatelj da zdravsto može da odgovori i na najteže prepreke, kažu iz resornog ministarstva. 

ŽELJKA CVIJANOVIĆ

"To nije uobičajna stvar i nemamo svugdje, ali mi smo se rukovodili onim što smo vidjeli u Srbiji i rečeno mi je, direktor mi je rekao da su angažovani stručnjaci. Gledali smo kako to izgleda u Austriji, Hrvatskoj kako izgleda u nekim Skandinavskim zemljama, reći ću da ovo što mi danas imamo ne zaostaje za onim što smo vidjeli", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Ministarstvo zdravlja i zdravstvene zaštite svakako je tu da podrži sve važne i dobre projekte koji su od interesa za sve, građane i zdravstvene radnike", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i zdravstvene zaštite RS.

Sredstva za prvu "Banku humanog mlijeka" prikupljena su na humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" a dodatna sredstva obezbijedila je Vlada Srpske. 

Тагови: