Промјене

Овим грађанима БиХ струју неће искључити чак и ако не буду плаћали рачуне

  • Извор: Агенције
  • 18.12.2023. 09:44

Ступањем на снагу новог Закона о енергији и регулацији енергетских дјелатности ФБиХ на подручју овог бх. ентитета постојаће купци којима електрична енергија неће бити искључена чак иако не буду плаћали рачуне.

Разлог томе је што нови закон дефинише двије нове категорије купаца – угрожени купац и заштићени купац, пише "Вечерњи лист БиХ".

Како је дефинисано наведеним законским прописом који доноси бројне предности за сектор енергетике и грађане, унапрјеђује стратешко планирање и регулаторни оквир, угрожени купац је купац из категорије домаћинства којем је овај статус признат по основи стања социјалне потребе, односно висине прихода или удјела трошкова за енергију у оквиру расположивих прихода, док је заштићени купац из категорије домаћинства којем је овај статус признат по основи потреба заштите живота и здравља, због чега не смије бити искључен са електроенергетске мреже.

"Угрожени купац има право на субвенцију дијела трошкова за утрошену електричну енергију у износу који се прописује уредбом Владе ФБиХ. Заштићеном купцу не може се извршити обустава испоруке електричне енергије због неплаћања", стоји у приједлогу закона.


Вучић открио када ће поново бити избори у Србији

Вучић открио када ће поново бити избори у Србији

"Влада Федерације доноси уредбу којом се уређују питања од значаја за заштиту угрожених и заштићених купаца, укључујући: мјере ради заштите угрожених купаца; услове за стицање статуса угроженог и заштићеног купца; садржај захтјева и доказе који се прилажу за стицање статуса угроженог и заштићеног купца; начин заштите угроженог купца и ниво субвенција за трошкове електричне енергије или природног плина; рок и поступак за одлучивање о стицању статуса угроженог и заштићеног купца; садржај акта којим се утврђује статус угроженог и заштићеног купца те начин вођења евиденције о угроженим и заштићеним купцима", стоји у приједлогу закона те се наводи како се средства за заштиту угрожених и заштићених купаца осигуравају из буџета ФБиХ, кантона и општина/градова.

Федерални министар енергетике, рударства и индустрије Ведран Лакић истиче како ће тиме најосјетљивије категорије грађана добити нови механизам заштите својих права.

Објаснио је да ФБиХ до сада није имала јединствен и свеобухватан систем стратешког планирања у сектору енергетике те да су израда стратешких докумената и планирање развоја до сада били прописани у више различитих закона, што није осигуравало цјеловито сагледавање укупне енергетске политике.

"Висок ниво комплексности система стратешког планирања у сектору енергије проузроковала је проблеме с реализацијом у пракси, како у погледу саме израде великог броја докумената тако и у погледу осигурања проведбе и праћења њихове реализације", додао је он.

Регулација дјелатности

"Нови закон уводи нови систем стратешког планирања и његове проведбе у пракси, чиме се осигуравају боље могућности за сагледавање развоја и спровођење циљева сектора на кохерентан и цјеловит начин", истакао је Лакић.


Пронађена плочица за коју се вјерује да призива Белзебуба: Ево шта пише на њој

Пронађена плочица за коју се вјерује да призива Белзебуба: Ево шта пише на њој

Навео је да закон доноси значајна унапрјеђења законског оквира који уређује рад Регулаторне комисије за енергију у ФБиХ, а која је једна од кључних институција у енергетском сектору са задатком да штити купце и енергетске субјекте те доприноси стабилним условима пословања.

Истакао је да је један од главних циљева регулације дјелатности да се отварањем енергетског тржишта и јачањем конкуренције заштите купци утврђивањем потребног квалитета услуга, уз прихватљиве трошкове, те да се осигурају услови за привлачење капитала у енергетски сектор.

"Нови закон значајно унапрјеђује правни оквир за рад и функционисање Регулаторне комисије, а што ће на крају побољшати заштиту грађана", рекао је Лакић.

Пратите нас и путем Вибера