Svečanost u Bihaću

Patrijarh Irinej osveštao Hram Svete Trojice

  • 09.09.2018. 19:13

Pravoslavni vjernici Bihaća i okoline konačno, punog srca i mirne duše, mogu da se pomole. Osveštan je Hram Svete Trojice.

Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje sveštenstva, služio je svetu arhijerejsku liturgiju. Prisutne vjernike podsjetio je na patnju naroda ovog kraja i hrama i pozvao vjernike da žive u miru i suživotu sa komšijama. Sa vladikom bihaćko-petrovačkim, Patrijarh je poslao poruke mira i vjernicima poručio da ne napuštaju rodni kraj. 

"Mi smo bližnji braćo i sestre jedni drugima. Naš narod kaže: "Bolje komšija blizu, nego brat daleko", jer je komšija tu blizu nas i nemamo nikog bližeg od naroda sa kojim delimo život, udišemo ovaj vazduh...", besjedio je patrijarh.   

"Gospod nama stavlja na teret da živimo zajedno imajući prvenstveno za cilj ljubav i slogu, međusobno poštovanje. Gospod nas nikada nije učio razdoru i mržnji, ali zato jeste ljubavi", poručio je episkop bihaćko-petrovački Sergije.  

Brojni vjernici ispunili su dvorište i hram. Slili su se iz cijele Krajine. Bilo je i onih koji su prevalili stotine kilometara da bi u rodnom gradu prisustvovali liturgiji. 

"Ja živim i u Sidneju. Ovo je velika radost da ostane spomenik. Neće biti puno vjernika, ali ostaje spomenik da je tu živo srpski narod. To je mnogo važno za dijasporu, a i za sve Srbe gdje god živjeli", kaže Mira Galić iz Beograda. 

"Znači jako mnogo svima nama okupljenima ovdje da se posveti i otovori zvanično naša pravoslavna crkva Svete Trojice i na ovaj prelijep dan i prelijep događaj, ja i svi koji smo se okupili ovdje osjećamo se predivno", kaže Milan Kužet iz Beograda.  

Među brojnim gostima koji su stigli na osveštanje bio je i predsjednik Republike Srpske. Podsjetio je da je uz stradanje hrama, stradao i srpski narod na ovom području.  

"Ovo je dokaz da srpski narod neće zaboraviti svoju istoriju, bez obzira na činjenicu da nas je ovdje sasvim malo. Iza nas je ostala snažna istorija stradanja ovdje. To je veoma važno da smo se okupili oko ideje da se obnovi ovdje hram", poručio je Milorad Dodik, predsjednik Srpske. 

Srpska pravoslavna crkva posebno se odužila pojedincima koji su godinama pomagali izgradnju crkve. Kumovi hrama, Mladen Milanović i Jovo Turanjanin, dobili su orden Svetog kralja Milutina. Bivši načelnik Bihaća, Hamdija Lipovača, za svoje zalaganje u izgradnji hrama zaslužio je orden Svetog Save. 

"Ponosan sam što sam jedini Bošnjak u istoriji SPC-a koji je dobio najviše priznanje jedne crkve kada to dolazi iz religije koja nije vaša", rekao je Lipovača. 

Više od vijeka bilo je potrebno da bi hram Svete Trojice dobio svoj smiraj. Premještan je, spaljivan, rušen do temelja u Drugom svjetskom ratu. Danas je zasjao u punom sjaju. 

Pravoslavni Bišćani dočekali su dan da im hram Svete Trojice konačno i zvanično bude osveštan. Kažu da se nadaju da će hram biti razlog njihovog mnogobrojnijeg dolaska i boravka u ovom gradu.