Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: Intenzivirati post i pokajanje pred Vaskrs

  • Извор: СРНА
  • 29.03.2023. 18:01

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je vjernike da dane do najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa provedu u još intenzivnijem postu i pokajanju, ali je naglasio da post ne treba svesti samo na brigu o hrani.

- Period pokajanja je i vaspitni, pedagoški period u kojem treba da se vraćamo sebi i u kojem treba opet i iznova da se vraćamo Јevanđelju, da se vraćamo Hristu i na kraju da se vraćamo sebi - rekao je patrijarh Porfirije koji je molitveno prisustvovao liturgiji pređeosvećenih darova u crkvi u beogradskoj Sremčici, saopšteno je na sajtu SPC-a.

On je vjernicima poželio da predstojeći praznik Vaskrsenja Hristovog dočekaju u radosti i veselju.

- Sve ovo što sam pričao je podstrek da se podsjetimo na činjenicu da je naš život radost i pobjeda sve dotle dok smo na krstu, jer u tajni krsta se sadrži i tajna Vaskrsenja Gospodnjeg - rekao je patrijarh srpski u besjedi.

Liturgiju pređeosvećenih darova u crkvi Svete Trojice u Sremčici služio je njegovo preosveštenstvo episkop toplički Ilarion uz molitveno učešće Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i episkopa jegarskog Nektarija.