Tuzla

Patrijarh predvodi liturgiju u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, prisustvuje veliki broja vjernika

  • Izvor: Srna
  • 26.06.2022.09:15

Sveta arhijerejska liturgija, koju predvodi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, počela je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.

Liturgiji, kojom je počelo obilježavanje 140 godina od osveštanja Sabornog hrama, prisustvuje predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Patrijarhu saslužuje arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a liturgiji prisustvuju mnogobrojni vjernici.

Njegova svetost doputovao je juče dvodnevnu posjetu Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, a svečani doček priređen mu je pred Sabornim hramom u Tuzli, gdje je služena doksologija.

Povodom obilježavanja 140 godina od osveštanja Sabornog hrama, u tuzlanskom Narodnom pozorištu juče je održana svečana akademija kojoj je prisustvovao i patrijarh Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je na akademiji da je Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli svjedok bitisanja pravoslavne zajednice i neraskidivi dio ovog grada.

Saborni hram u Tuzli je sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca.

Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda.

Bio je dio naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli.