Вјерни народ испунио је Саборну цркву

Патријарх у Мостару: Нема већег благослова него када се светиње зидају и обнављају

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2023. 19:32

Одавно љепши дан није био за православни народ из долине Неретве. Похрлили су јутрос у мостарску Саборну цркву јер је патријарх служио након пуних 90 година.

Посебан је дан за породицу Ружичић, крстили су једногодишњу Софију.

Велика ми је част и задовољство што се десило да је патријарх крсти. Она је наше треће дијете, радимо на одрживом повратку", каже Александар Ружичић.

Вјерни народ испунио је Саборну цркву, а стигли су из свих крајева. Радости није фалило.

"Хвала му да је одлучио да дође у наш град Мостар. То је нешто невјероватно.

-Велики догађај за нас. Значи много.

- Ово је велики догађај ипак је 90 година а и послијератна збивања и за овај храм велика ствар.

- Ја сам из Мостара и посјета значи пуно, више него пуно.

- Има ли вече радости за православца да дочека барем једном у животу највећег владара православне цркве", каже окупљени народ.

Највећу је пад када се светиње руше, а нема већег благослова него када се зидају и обнављају, рекао је то патријарх српски док је бесједио у необновљеној Саборној цркви у Мостару.

"Сада обновљене светиње дају могућност да се изнутра обнављамо да се обнављамо духовно да долазећи у светиње молимо се Богу, изграђујемо и успостављамо мир са Богом а онда наравно у исто вријеме и мир међу собом. Онај који хоће да има унутрашњи мир , онај који хоће да има мир са Богом немогуће је да га има само за себе уколико га не гради и обезбјеђује за друге људе", поручио је патријарх.

У Мостару је данас био и предсједник Српске. Милорад Додик каже да је важно што се српски живаљ окупља али још важније је да се враћа на своја огњишта. 

"Ово је митски објекат за српски народ у Херцеговини у читавој СПЦ и један од највећих храмова које је икада изградила СПЦ и зато је важно да смо овдје данас и драго ми је што видим много људи овдје који су дошли да буду заједно", каже предсједник Српске.

Патријархова посјета сигурно ће убрзати радове на уређењу Саборног храма вјерује мостарски парох Душко Kојић. Kаже, данашњи дан много значи. 

"Народ који овдје обнавља своје куће, обнавља и духовни живот и подршка првог човјека наше цркве је од огромног значаја за сав народ у долини Неретве", рекао је Душко Којић, старјешина Саборног храма у Мостару.

Поглавар Српске православне цркве јуче је стигао у Херцеговину, обишао манастире Житомислић и Пребиловци. Патријарх Порфирије погледао је и изложбу постављену поводом 150 година од освештања Саборне цркве, састао се са мостарским градоначелником. Бројни вјерници и синоћ су га дочекали у мостарској Саборној цркви.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.