Novi Grad

Penzioneri očekuju vanredno povećanje penzija

  • Извор: СРНА
  • 28.04.2023. 13:18

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović očekuje da će se stvoriti uslovi za vanredno povećanje penzija u ovoj godini.

Trifunović je naveo da su prošle godine u Republici Srpskoj penzije uvećane za 27,5 odsto, te da su prvi put bile u iznosu 44,33 odsto prosječne plate.

"Očekujemo i nadamo se da će se stvoriti uslovi u budžetu i da će biti ispunjeni kriterijumi da Vlada Republike Srpske odlukom vanredno uveća penzije", rekao je Trifunović u Novom Gradu, gdje je prisustvovao skupštini Udruženja penzionera ove lokalne zajednice.

On je naveo da je o ovoj temi prije dva dana razgovarano sa ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović.

Predsjednik Udruženja penzionera Novi Grad Nedeljko Zgonjanin rekao je da u ovoj lokalnoj zajednici ima 4.970 penzionera, njih 2.948 prima starosnu, 797 invalidsku i 1.225 porodičnu penziju.

"U Udruženju penzionera je 4.600 članova", naveo je Zgonjanin.

On je rekao da je prošle godine 40 penzionera boravilo u Banji Mlječanica za šta je opština Novi Grad platila 70 odsto troškova, a 30 odsto korisnici.

"Ove godine to će biti 45 penzionera. Opština Novi Grad platiće 65 odsto troškova, a korisnici 35 odsto", naveo je Zgonjanin.

On je rekao da su prošle godine po projektu Vlade Republike Srpske u banji u Tesliću boravila 22 penzionera.

"Ukupan iznos plaća Vlada Republike Srske i očekujemo da će i ove godine biti jednak broj penzionera", naveo je Zgonjanin.

Udruženje penzionera Novi Grad prošle godine isplatilo je jednokratnu pomoć od po 50 KM za 157 članova. Osim toga, isplaćena je i novčana pomoć za umrle članove, njih 220, u iznosu 109.964 KM.