Varaždin

Petnaestogodišnja djevojka uči za autolakirera, druga ljubav joj harmonika

 • Извор: Агенције
 • 20.06.2023. 10:43

Da smo odavno ‘prerasli’ predrasude prema ‘muškim’ i ‘ženskim’ zanimanjima i da sva zanimanja postaju zapravo unificirana, kao i da se treba odvažno izboriti za svoje interese, pokazuje primjer 15 – godišnje Klare Ljubek iz Mihovljana u Hrvatskoj, koja završava prvi razred za autolakirera.

U Srednju strukovnu školu u Varaždinu Klara se preselila iz zabočkog ŠUDIGO a i tako sebi ispunila želju još iz djetinjstva da se bavi automobilima i to upravo lakiranjem.

"Od malena sam voljela bagere, traktore, aute, uvijek je kod mene bila prisutna ta neka ljubav prema autima i kad sam trebala odabrati srednju školu, htjela sam odmah ići u program za autolakirera. Ali tog zanimanja nije bilo u našoj županiji, jedino u Zagrebu ili Varaždinu, pa se nisam za to odlučila, bilo mi je daleko", ispričala je Klara za portal "Zagorje.com".

Upisala je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, smjer grafičkog urednika i dizajnera.

Ali, ubrzo je shvatila da se u tome ipak nikako nije pronašla. U dogovoru s roditeljima, poslali su u varaždinsku školu molbu za premještaj.

Mama Štefica kaže kako je Klara sve vrijeme pričala samo o tome kako želi biti autolakirer.

"Rekla sam joj, Klara, to je zanimanje za dječake. Ali kad je ona rekla da to hoće, razmislila sam. Zapravo sam vidjela koliko već danas ima žena koje to rade, i slične poslove. Pa smo rekli, ajde, neka ide u Varaždin", kaže mama, koja ju, kao i ostatak porodice, pa i dečko, podržavaju u odabiru zanimanja, što joj, kaže, daje još veću motivaciju.


Prasići duplo jeftiniji nego prije dva mjeseca

Prasići duplo jeftiniji nego prije dva mjeseca

Nakon što se premjestila u Srednju stručnu školu u Varaždin, Klari je srce bilo na mjestu.

"Dočekala me moja razrednica Sandra Pokos, kao i direktor i zahvaljujem im što su prihvatili moju molbu. A razred? Super je! U razredu nas je 28, jedina sam cura među momcima! Ali, jako sam se dobro uklopila, sve sam predmete brzo položila, odlično mi je i jako sam zadovoljna", otkrila je Klara za portal "Zagorje.com", iako, dodaje, svima je čudno kad kaže da se školuje za autolakirera.

"Možda to jesta malo neuobičajeno, ali ja mislim da je to ok. Poslovi se ne bi trebali dijeliti na muške i ženske", kaže Klara, svestrana djevojka, kojoj je druga ljubav harmonika, odnosno, u slobodno vrijeme svira ovaj instrument.

U Varaždin putuje vozom iz Golubovca. Putovanje traje i kući se vraća tek u kasnim poslijepodnevnim satima.

"Razmišljala sam o smještaju u đačkom domu, ali nije mi se dopala ta ideja, pa radije putujem", kaže Klara, koja je svoju naklonost prema budućem zanimanju još više potvrdila na praksi.

"Praksu obavljam u Autokući Bunić u Kučan Marofu i vlasniku Zdenku zahvaljujem što me primio. Jako puno sam već do sad naučila. Brusim, kitam, špricam dijelove i imam jako dobru ekipu, mislim da sam se dobro snašla s njima. Sve mi se to čini super i nisam požalila što sam odabrala to zanimanje", kaže Klara.


Mjesta na medicini planula za tri sata

Mjesta na medicini planula za tri sata

Iako je tek prvi razred i do kraja školovanja još su preostale dvije godine, Klara već sad zna da bi voljela upisati još neka dodatna školovanja ili kurseve, što već bude potrebno, kako bi se mogla baviti stavljanjem folija na automobile.

"Puno sam videa o tome gledala i čini mi se super. Želja mi je da jednog dana otvorim svoju radionicu, prvo neku manju, a kasnije ko zna", zaključila je sagovornica portala "Zagorje.com", koja već sad radi na jednom malom vlastitom projektu, uređenja Tomosa u čemu će joj, kaže, pomoći tata.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

  '‘Путуј, пробај, заволи (Р)