Zvaničnici čestitali

Počela nova školska godina u Republici Srpskoj

  • Izvor: Agencije
  • 01.09.2022.08:03

U Republici Srpskoj počela je nova školska godina. Zvaničnici Srpske čestitali su svim učenicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i roditeljima početak školske godine.

Nastava u novoj 2022/2023. godini počela je danas za 85.000 osnovaca i 36.000 učenika srednjih škola u Republici Srpskoj.

Ove školske godine u prvi razred krenulo je 9.000 učenika.

Za razliku od prethodne dvije godine, nastava se odvija bez ograničenja i mjera koje su važile tokom pandemije virusa korona.

"Maska se preporučuje učenicima i nastavnicima koji imaju bolesti ili stanja zbog kojih mogu biti podložniji težim formama kovida-19", rekli su juče iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Preporučuje provjetravanje prostorija, oštrije mjere lične i kolektivne higijene i da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom kad god okolnosti i vrijeme to dozvoljavaju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poželio je uspješnu novu školsku godinu.

“Siguran sam da će školsko zvono obradovati sve đake željne novih znanja, iskustava i vještina koje će steći u radu sa svojim učiteljima i nastavnicima”, navodi se Čubrilovićevoj u čestitki.

On je istakao da će prvi školski dan posebno obradovati prvačiće koji prvi put sjedaju u školske klupe.

“Želim vam srećan i uspješan početak nove školske godine”, istakao je Čubrilović u čestitki koju je uputio u svoje i u ime Narodne skupštine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je danas učenicima osnovnih i srednjih škola u Srpskoj početak nove školske godine sa željom da ostvare što bolji uspjeh, kao zalog koji će odrediti njihovu budućnost.

Višković je učenicima poručio da budu smjerni i vrijedni, svjesni da školski dani zaista jesu najljepši period života, ali i doba u kojem stiču znanja koja će koristiti kada budu odrasli ljudi.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić navela je da je u prve razrede osnovnih škola upisano oko 9.100 učenika, što je za oko 130 učenika više nego u prošloj školskoj godini.

"U prve razrede srednjih škola upisano je oko 9.000 učenika, od kojih oko 550 učenika u 19 deficitarnih zanimanja kojima Vlada obezbjeđuje stipendiju u prvoj godini i plaća troškove prevoza", rekla je Trivićeva.

Tagovi: