Владимир Рудић гост Теме дана

Политика умијешала прсте у рударење у Лопарама?

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2024. 20:59

Владимир Рудић, директор компаније Аркор која води пројекат истраживања литијума у општини Лопаре, рекао је за АТВ да би од рудника литијума највише користи имала локална заједница, потом Република Српска, а свакако и инвеститор.

Подсјећајући да је предизборна кампања почела, Рудић је рекао да је руководство општине Лопаре, под окриљем забране рударства на општини Лопаре, у ствари, злоупотријебило и злоупотребљава своје грађане у циљу политичких интереса и остваривања своје политичке подршке од стране грађана, подводећи то под заштиту интереса истих и под заштиту Лопара.

„Морамо бити свјесни чињенице да улазимо у годину када су локални избори и локална заједница, односно руководство локалне заједнице је препознало ту врсту интереса. Наравно, на нашу жалост, они су се ставили у функцију реализацију агенде која има за интерес заустављање напретка Лопара, напретка њених грађана као и заустављање напретка Републике Српске“; изјавио је Рудић гостујући у теми дана АТВ-а.

Детаљна геолошка испитивања у Лопарама су рађена уназад три године. Сви су били укључени у реализацију, нарочито руководство локалне заједнице које је апсолутно и директно учествовало у тој реализацији, изјавио је он.

„У процесу истраживања су нама додијељени сви документи из локалне заједнице. Главни документ у процесу истражних радњи је еколошка дозвола коју је издала локална заједница на челу са садашњим руководством. Сва та истраживања су провођена на начин да је локална заједница била за све похвале. Они су давали подршку, сугерисали су како желе да се што више људи запосли, да се деси индустријски развој и да је то једина шанса за опстанак Лопара“, навео је Рудић.

Лопаре немају никаквог индустријског развоја, имају лошу демографску слику и изумиру, истакао је он и додао да би од рудника литијума највише користи би имала локална заједница, потом Република Српска, а свакако и инвеститор.

Након завршених истражних радњи, у јулу 2022. године, пронађен је депозит, односно литијум, који има изузетну вриједност за Републику Српску. 

„Корист би имали локални грађани и уопште регија Лопара, регија Бијељине. Ми причамо о огромном запошљавању, причамо о платама које ће износити преко 1.500 евра нето, зато што су у рударству и сада највише плате у БиХ. Причамо о услугама и робама које су неопходне да се добаве са локала и из регије које, према нашем прорачуну, износе преко 100 милиона евра. Након тога, причамо о бенефитима локалне заједнице кроз концесиону накнаду као и о бенефитима Републике Српске“, истакао је Рудић.

Трошкови производње у Лопарама ће бити 300 милиона евра на годишњем нивоу. Од тих 300 милиона евра такође улазе у бруто приход, сви ти трошкови су опорезивани од стране Републике на начин да се концесиона накнада и на том основу плаћа, објашњава он.

„Све су ово бенефити који ће дати невјероватан замајац регији Лопаре, Републици Српској, БиХ и цијелом региону“, констатовао је Рудић.

На питање да ли трују народ у Лопарама, Рудић каже да је одговор апсолутно не.

„Ово нема везе са екологијом, када причамо о екологији, данашњи технолошки развој је дозволио да се развијају рудници по цијелом свијету, поштујући највише еколошке стандарде. Сви минерали могу да се екстрахују на апсолутно безбједан начин. Ово је ријеч струке“, казао је Рудић.

Истраживање утицаја на животну средину је нешто што предстоји и у поступку реализације ових докумената биће укључена локална заједница кроз грађане, односно, сваки грађанин појединачно ће моћи да препозна своју позицију и свој интерес у том свему и да виде да ли постоји икакав утицај на конкретним, чињеничним стварима када је у питању заштита животне средине, истакао је Рудић.

„Данашњи технолошки развој је омогући да ово буде у потпуности безбједно. Долазимо до сировина које значе будућност и које значе просперитет, прије свега, нашег региона“, изјавио је Рудић за АТВ.

Он је рекао да је ово лежиште једно од најбитнијих лежишта у ланцу снабдјевања Европске уније. Ако причамо о тим позитивним интересима, можемо свакако рећи да је то интересантно лежиште и за Европску унију и шире.

„Овдје се ради о вишеструким интересима свих заинтересованих учесника у процесу и сви ће имати значајну корист. Највећу корист локал и Република Српска. Наглашавам да је дошло до промјене политике на локалном нивоу када је у питању приступ нама и нашем пројекту, не користећи било какве чињенице, ако причамо о екологији, о рударењу, о демографским утицајима, расељавању становништва, овдје се ради о политици у оквиру једне политичке партије а то је партија СДС“, сматра он.

У оквиру те партије се ломе копља ко ће да буде кандидат за начелника, ко ће сутра да управља Лопарама, ко ће да се у регији позиционира као лидер. 

„Нажалост, у непостојању политичких аргумената, ова страна покушава да нас користи као алат, на штету грађана, злоупотребљавајући грађане кроз потписивање различитих петиција, као и злоупотребљавајући грађане како нешто зауставити а како не обезбиједити напредак. То је нонсен који нама апсолутно није разумљив“, подцртао је наш гост.

Он је рекао да се баш на Сретење, Дан Републике Србије, у Лопарама организује петиција гдје ће учествовати и плаћени демонстранти из Србије. Позвао је грађане који буду долазили на овај скуп да обрате пажњу колико је дошло људи са стране и ко су ти плаћеници.

„У будуће ми ћемо отворити канцеларији за комуникацију са грађанима и грађани ће у цјелости моћи да искомуницирају све оно што је битно за њих. Имаће толико информација да ће бити изненађени колико су до сада били заваравани и колико су злоупотребљени били. Грађани су нама партнер, ми ћемо овај пројекат развијати са грађанима, сугеришемо грађанима да размишљају својом главом, да не буду злоупотребљени и стављени у функцију одређених политичких интереса“, поручио је Рудић.

Пратите нас и путем Вибера