Poništeno uputstvo "Šuma Republike Srpske": Privatne šume niko ne smije da siječe

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2022. 19:30

Vašu šumu niko ne smije da siječe, niti upravlja njom u bilo kom smislu. To je još jednom potvrdio Ustavni sud Republike Srpske. Neustavnim je proglasio Uputstvo o načinu i postupku vršenja stručno - tehničkih poslova u privatnoj svojini i sprečavanju bespravnih sječa i prometa šumskih drvnih sortimenata iz šuma u privatnoj svojini koje je donijela uprava „Šuma Republike Srpske“.

„Uputstvo koje je donijela uprava JPŠ 'Šume Republike Srpske' a.d. Sokolac, nije u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske i Zakonom o šumama. Iz inicijative proizilazi da JPŠ 'Šume Republike Srpske' nije ovlašteno da svojim opštim aktom uređuje oblast stručno - tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini, jer je članom 107. stav 2. tačka ž) Zakona o šumama propisano da će se to pitanje regulisati Pravilnikom o obavljanju stručno – tehničkih poslova u šumama u privatnoj svojini“, navedeno je u odluci Ustavnog suda.

A njim je tačno propisano koliko prava „Šume“ imaju da se miješaju u privatnu svojinu. To u smislu plana za sječu, šumskouzgojnih radova ili zaštite šuma. O tome tamo danas nisu htjeli da govore. Treba im vremena do sutra da se upute. Dok se oni upućuju, pravnici kažu da će uprava preduzeća morati da postupi u skladu s Odlukom Ustavnog suda. Očito je, kažu, da se ovdje ušlo u domen ograničavanja privatne svojine i izašlo iz okvira Zakona o šumama.

„I Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava članom 1. protokola 1. propisano da je privatna imovina neprikosnovena i da ni na koji način se ne smije i ne može ograničiti, osim u izuzetnim slučajevima. Taj izuzetan slučaj može biti samo predviđen Zakonom o šumama. Očito da se ovdje željelo nižim pravnim aktom, odnosno podzakonskim aktom kao što je uputstvo, željelo se ograničiti to raspolaganje privatnom imovinom u pogledu privatnih šuma“, rekao je Milan Petković, advokat i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Građani treba da znaju svoja prava i bore se za njih. Niko ih ne smije otuđiti. I ovo bi možda „Šumama“ prošlo da se Radenko Topić iz Čelinca nije pobunio i izborio, kako za svoju, tako i druge šume u privatnoj svojini.  

Тагови:
  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок