Шетња

Породица је темељ друштва

  • Извор: АТВ
  • 08.10.2023. 19:56

Свако дијете и свака породица су подједнако важни, а свима нама продица треба бити приоритет - главна је то порука "Породичне шетње". То најбоље знају у "Удружењу 4+" које је организовало шетњу од зграде Владе до Кастела.

"Породице са четворо дјеце нису нешто другачије од осталих породица. Мислим да се остале породице и са двоје и са једним дјететом суочавају са сличним проблемима са којима се и ми суочлавамо. Није то сад да ми тражимо нешто посебно за анс зато што имамо четворо дјеце. Ја могу рећи у своје, али и име свих мајки, ми мсо благословени што имамо четворо дјеце. Значи, није то проблем не би требало ни држава да то посматра као проблем", каже Драженка Палић, мајка четворо дјеце.

Доношење Закона  о мајци којим би се обезбиједила материјална сигурност сваке мајке, приориет је у раду Удружења 4+. Осим овога, родитељи имају приједлоге шта побољштаи како би нам се рађало више дјеце. 

"Прво да се сјетимо гинеколошко-акушерских клчиника, да њих помогнемо, да их што више осавременимо вртића наших, гдје наша дјеца бораве и након тога наравно и школа. Јер самим тим што створимо боље услове за нашду дјецу самим тим ће и они бити квалитетнији, биће им љепши живот овдје", каже Душко Кузмановић, отац четворо дјеце.

"Ми се залажемо да свака мајка има та примања, не само незапсоелне мајка, па нек се потруде и остале мајке нека дођу до запсолења. Примања би требало да буду минимум 300 КМ по дијетету, минимум", каже Јован Радовановић, удружење четири плус Бањалука.

Свој допринос подршци породицама и наталитету у Српској даје и град Бања Лука. 

"Бањалука, Богу хвала, за свако рођено дијете даје 500 КМ, ако еј то вишечлана продица са троје дјеце  1000 КМ, четвртод ијете 2000 КМ, суфинансирање приватних вртића, Бања Лука даје беспалтне књиге, Бања Лука даје бесплатне грађевиснке дозволе да ове наше дивне поридцие имају своје домове", каже Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Трећи пут су породице шетале како би се указало на важност породице и чињеницу да је она темељ друштва. Симболично, ова манифестација се дешава током "Недјеље дјетета".

Пратите нас и путем Вибера