Za 10 feninga

Poskupio hljeb - kupovali ili pekli, na isto dođe

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2022. 19:42

Hljeb koji je juče koštao dvije marke, od danas je skuplji za deseet feninga. To je kupce, a posebno penzionere, prilično razljutilo.

"Kupujem onaj najmanji, ja sam sama, pa uzmem jedan mali. Da vam kažem i ovo što kupimo, nije to hljeb. Ima francuz, njemački, pitaj Boga, sto vrsta hljebova. Ja kažem nikad to nije bilo, kupiš crni ili bijeli i zdravo. A ovo izmišljaju da bi više naplatili", kaže Milena Popović.

"Mislim da nije na mjestu, nije ništa poskupilo, evo i gorivo, ne znam šta, pšenica ostala cijena pšenice ostala ista, a ovo poskupljuje", kaže građanin.  

Ima i onih koji zaobilaze pekaru. Jednostavnije im je da hljeb sami prave. 

"Ja sebi pečem hljeb, i sebi i svojoj djeci kad one hoće. Ja ne kupujem, inače, ja ga ne mogu jesti. Je l' se isplati peći hljeb. Ne znam, uglavnom ja to radim. Kupujem po kilogram, to dođe 1,50 KM, 1,60 KM. Djeca mi kupuju integralno, raženo, tako ja to miješam, ječmeno, pravim ljevušu, kukuruzu, sve", kaže Nada Vujošević.

Kad se podvuče crta, ispada skuplja pita nego tepsija, kažu oni koji u domaćem hljebu ne vide računicu. 

"Ne bi, ne bi se isplatilo peći, ne bi jer sve je drugo, struja je poskupila, tako da se ne isplati. Ko peče na drvo njemu se isplati. Ali, malo ko peče", kaže Snježana Štukelj.

Kod narodnog poslanika Dragana Galića se peče hljeb. Kaže, tako porodica voli. Neki tribuni znaju koliko košta hljeb, drugi nagađaju, nekima je jeftinija kuruza prvi izbor. 

"Hljeb zavisno šta kupujete, manji ili veći, marku do dvije i po do tri, sve zavisi od toga koju kategoriju hljeba koristite. Mi pretežno koristimo domači hljeb, kupujemo brašno i pečemo hljeb za svoje potrebe", kaže Dragan Galić, poslanik NPS-a u NSRS. 

"Cijena hljeba varira koja vrsta hljeba, kakve ima sastojke i naravno da ona prelazi 1,30, 1,40 KM pa i više gore. Kuruza košta 1,30 KM koju ja kupujem. Ona meni bude dovoljna za dva obroka", kaže Srđan Mazalica, poslanik u NSRS. 

"Ja hljeb ne kupujem, supruga ako kupuje kupuje. Ali u većini slučajeva mijesi pošto volimo domaći hljeb. Je l' se isplati možda više tako. Vjerujte da nisam za to nadležan. Ne znam jer nikad nisam mijesio hljeb", kaže Pero Đurić, poslanik SDS-a u NSRS. 

Kupovali ili mjesili kod kuće, 'hljeb naš nasušni', koštaće nas više, kako god da okrenemo.

Тагови: